diumenge, 12 de maig del 2024

"Visca, visca, visca, Catalunya espanyolista".

 


Les eleccions d'avui diumenge al Parlament de Catalunya han suposat un nou retrocés de les forces independentistes que han passat de 64 a 61 escons (si comptem l'ultradreta d'AC entre els independentistes), i una patacada molt important del partit de govern, ERC, que ha perdut 13 escons (de 33 a 20) i prop de mig milió de vots des del 2017 quan van arribar a tenir prop d'un milió de vots.

El gran trionfador de la nit és el PSC (el PSOE vaja, perquè de català té ben poc) que ha pujat considerablement (de 33 a 42), i que tanmateix, ho tindrà complicat per formar govern, ja que hauria de sumar amb les forces espanyolistes PP i VOX, rivals a Espanya, o bé amb forces independentistes, que ara per ara sembla bastant complicat, i més tenint en compte que ERC ja ha anunciat que aniran a fer oposició.

O sigui, que s'albiren unes setmanes de moviments a banda i banda per tal d'arribar a acords que, en principi, semblen impossibles. Només se m'acut la possibilitat d'un govern en minoria dels socialistes amb els comuns i l'abstenció d'algun grup com ERC per permetre la investidura d'Illa. La possibilitat d'un govern Junts + ERC a canvi de no deixar caure Pedro Sánchez al govern de l'estat tampoc ho descartaria.