"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

divendres, 18 de juliol del 2014

Gràcies Jordi Caus!!

Avui fa 10 anys! 5d8 a l'actuació del 25è aniversari de la colla (18-07-2004).
Avui fa 10 anys feia el meu primer, i únic, 5d8 al tronc, al pis de terços a la banda del dos a l'entrada, a l'actuació commemorativa del 25è aniversari de la colla a la Plaça Vella. Aquella jornada vam estar acompanyats per 4 colles: Els nostres padrins, Castellers de Barcelona i Bordegassos de Vilanova, i les dues colles deganes del món casteller, Vella i Joves dels Xiquets de Valls. Es pot dir, sense cap mena de dubte, que aquell va ser el meu sostre casteller com a troncaire. El meu agraïment etern al Jordi Caus, el cap de colla aquella temporada.

Recordo, a més, que la nit anterior havíem muntat una festassa al Parc de Vallaparadís, amb un festival musical que es va allargar fins passades les 5 de la matinada (i perquè el mànager del Tonino Carotone va pujar a l'escenari per emportar-se a l'artista...). També hi van actuar els mítics O'Jarganzo Negro, els primerencs Kayo Malayo, i l'artista terrassenc de hip hop El Payo Malo. Un acte únic i irrepetible. I jo, que formava part de l'organització, vaig anar a dormir, o més ben dit al llit, després de recollir-ho tot passades les 9 del matí. Val a dir que el Jordi Caus, tampoc devia dormir gaire aquella nit, ja que va estar ajudant a recollir-ho tot fins les tantes. Mai he conegut un cap de colla tan implicat, a tots els nivells, amb la colla, com el Jordi Caus.

Val a dir que aquell 2004, la colla solament va assolir aquesta única "catedral" en tota la temporada. Té collons, un castell on jo pujava... Tanmateix, aquell any la colla va coronar un 3d10fm per diada, un parell de 2d9fm (1c 1d), 12 3d9f (11d 1c), 6 4d9f, 7 4d8p (4d 3c), etc. I tot això en plena època de renovació de castellers del tronc, amb un bon grapat d'incorporacions/apostes per part del Jordi: Periquin, jo (que aquell any, a banda del 5d8 vaig estrenar-me al tronc del 4d8 i en vaig descarregar fins a 7), Àlex Dalmases, Francesc Serra, Marc Codera, Jaume Vila, Óscar, Zubi... i els que oblido... On són tots aquests ara? Doncs per a o per b (més aviat per "a" que vol dir "avorrits" d'esperar una oportunitat), molts han anat deixant la colla. Però el que el Jordi Caus va poder demostrar en els seus dos anys de mandat, va ser que el tronc dels castells no havia d'estar reservat eternament a una elit de supercastellers de pura raça com alguns tècnics savis creien. (De fet, l'actualitat ens referma en aquesta idea, quan per necessitat imperiosa s'estrena gent al tronc amb pitjor bagatge/formació amb alts nivells d'èxit).

Pel que a mi respecta, l'any següent, el cap de colla entrant, el Negre, em va tallar les ales totalment pel que fa a la meva projecció al tronc dels castells. Tants anys formant-me i aprenent per assolir un bon nivell per anar al tronc (des del 93), perquè arribi un nou cap de colla (i els que el segueixen) i es carregui tota aquesta feina. Ni un 4d8 vaig arribar a fer des d'aleshores. I pensar que avui en dia es pot fer un 4d9f o un 5d9f al tronc havent fet un sol 4d8 o un 5d8, o ni tan sols havent-los fet... Com ha canviat la història, sortosament! Crec que vaig arribar massa aviat a la colla... I els caps de colla que van seguir al Negre, doncs tampoc van veure'm amb possibilitats al tronc, o potser van aprofitar la decisió del Negre per així tenir un maldecap menys a l'hora de triar als que s'enfilaven (ja se sap, la competència al tronc, malauradament, porta molts maldecaps als caps de colla).

Bé, però sempre cal mirar endavant, i jo encara continuo a la colla, fent de contrafort a la pinya o al folre, al cordó, o d'au tothom. Evidentment, m'hagués agradat, recalco "m'hagués" (i crec que me n'hagués sortit), fer alguna cosa més al tronc dels castells, però com bé diuen, "no cal preocupar-se del que no depèn de tu", així que vaig aprendre a no preocupar-me i a gaudir dels castells des de la posició que em toqués ocupar (reconec que el procés no va ser fàcil). Només així es pot allargar la trajectòria castellera un bon grapat d'anys. Qui no es conforma, i té grans expectatives personals, té molts números de passar per la colla de forma efímera, que és el que ha passat, passa i passarà amb molts castellers que anteposen les pròpies aspiracions al bé comú. 

Pel que fa al 5d8 del 2004, és curiós com ha canviat el tronc en els darrers 10 anys. D'aquell 5d8 als darrers que hem assolit enguany, repeteixen ben pocs castellers. La majoria ja no hi són. Diria que solament continuen enfilant-se 6 o 7: el Rubèn, el Ramon, la Jordina, la Yesica, l'Olga, l'Ona i el Xavi Jurado!

Si no recordo malament, l'alineació (incompleta) d'aquell 5d8 del 2004 era la següent (si algú la recorda millor, agrairia que m'ho fes saber):

Segons: Frank Tena, Ferran Lis, Jaume Vila, Alex Dalmases, Francesc Serra.

Terços: Ramon Codinas, Pere Orobig, Jeroni Pujol, Ruben Barba, Risto.

Quarts: Jordina Masseguer, Amaia Comas, Olga Fabà, Mireia Lecina, Judit Casas.

Quints: Caterina Liebanas?, Yesica García, Laura Grau?, Mercè Serra, Sonia García.

Dosos: Xavi Jurado, Viky?, Nandi?, Roger Calbó?

Aixecadors: Marta Báez, ????

Enxaneta: Ona Jané.