"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

diumenge, 30 de juliol del 2023

Sud-àfrica - 11 (Sprinboks vs Argentina).

 

Impressionant experiència a l'Emirates Park Stadium de Johannesburg ahir. Es disputava un amistós de preparació per al Mundial de rugbi de França que es disputarà aquest setembre. S'enfrontaven els locals, els Sprinboks (la gasela, símbol nacional de Sud-àfrica), i l'emergent Argentina (22-19 per als locals).

Un esdeveniment que mobilitza milers de seguidors arreu del país, i que tot i no omplir l'estadi (55.000 espectadors), va mostrar un ambient espectacular. I no vegis com criden els sud-africans. I no vegis com mamen els sud-africans. A més, està permès entrar les cerveses a les grades, i hauríeu de veure quin espectacle d'aficionats amunt i avall per les escales de les grades anant a carregar i tornant carregats, amb tres, quatre, vuit gots.

Abans d'entrar a l'estadi vaig conèixer un argentí que portava prop de 30 anys vivint a Sud-àfrica. Hi havia anat amb la dona (blanca autòctona), els fills, i els pares. Em va explicar que havia estat sopant amb els jugadors de Los Pumas uns dies enrere, i que el 2010 havia pogut anar a veure tots els partits de la selecció argentina de futbol al Mundial que va organitzar aquest país. També em va comentar els problemes polítics del país, la corrupció, i que els negres no tenen una actitud molt responsable amb el treball.

Vaig tornar xino-xano cap al hostel on estic allotjat, que està a poc més d'un km. de l'estadi. El hostel (Curiocity Backpackers) té un bar, i ahir uns quants locals estaven de festa aquí. Vaig olorar la marihuana que alguns fumaven al carrer, a la porta del local, i vaig estar parlant una estona amb una dóna que també havia estat a l'estadi amb el seu marit i que tenia dos fills a casa amb la cangur. Després vaig jugar una partideta d'escacs amb un treballador del bar (amb victòria visitant), i cap a dormir.