"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dijous, 1 de novembre del 2012

Revolució dins del món casteller. La xarxa d'assaig.


Avui a la diada de Tots Sants, els Castellers de Vilafranca han rubricat una temporada magnífica amb una nova exhibició de grans castells. Tot i l'ensopegada inicial amb una de les seves bèsties negres, el 2d9f que només han pogut carregar, no han posat el fre i s'han ventilat per la via ràpida el segon 4d9 descarregat de la temporada i de la seva història, l'inèdit 7d9f, i un nou pd8fm marca de la casa, tot i que enguany no l'han dominat amb la suficiència d'altres temporades.

Al costat dels verds, actuaven els Capgrossos de Mataró, que s'han anotat el segon 2d9fm carregat de la temporada, a banda del 3 i 4 de 9 amb folre. Els Castellers de Sants que han fet un 5d8, un 3d9f carregat i un 7d8. I els Xiquets de Tarragona que han completat una magnífica tripleta (3d9f, 4d9f, i 5d8) i han pogut provar per primera vegada el 5d9f, que ha quedat en intent desmuntat amb els dosos apunt d'entrar.

A poques setmanes perquè acabi la temporada castellera (si més no les grans diades castelleres), es fa evident el gran salt qualitatiu i quantitatiu que s'ha produït al món casteller en els darrers anys. Enguany, s'han batut tots els registres. Hi ha més colles castelleres que mai. Es fan més castells que mai. Hi ha més colles que mai que han assolit un castell de vuit com a mínim. S'han superat els 1000 castells superiors o iguals al 2d7. La majoria de colles s'estan superant, i les de sis aconsegueixen alçar castells de set (Caldes de Montbui, Solsona), les de set de vuit (Sagrada Família, Esplugues, Igualada...), i alguna de vuit ja veu els castells de nou més a prop (Gràcia, Sabadell, Sant Cugat, Barcelona). I els administradors de Vilafranca cada dia ho tenen més difícil per decidir les colles participants a l'actuació de Sant Fèlix, ja que el Top-4 es pot convertir aviat en un Top-7 (quan Xiquets de Tarragona aconsegueixi el 5d9f).

El creixement en el nombre de colles i el gruix de castellers que les formen, està estretament relacionat amb el creixement del nivell dels castells que es realitzen. Aquest boom casteller que estem vivint en aquests moments, es va viure de manera similar a principis dels anys 90, quan els mitjans de comunicació van començar a interessar-se en aquesta activitat, i les colles anaven superant fites any rere any. La principal diferència que trobo entre el boom dels anys 90 i l'actual, és el dels sistemes d'assaig que es feien abans i els d'avui en dia.

L'any 1998, els Minyons descarregàvem en la mateixa temporada el 4d9net i el 3d10fm. En aquells moments es deia que els Minyons havíem revolucionat el món casteller a l'incorporar un segon assaig entre setmana, i fer-ho amb una sistematització que la majoria de colles de la zona tradicional encara no havia incorporat. Aquells castells es van aconseguir, en part, gràcies a la trajectòria ascendent de la colla, a l'estat de forma físic i tècnic dels castellers del tronc (pinyes, folres i manilles també) dels Minyons, i pel creixement continuat del nombre de camises, que va començar a estancar-se i, fins i tot decréixer, a l'inici del nou segle.

D'aquí cent anys, quan s'analitzin els fenòmens dels diversos booms castellers que s'hagin anat produint al llarg dels anys, es recordarà, o s'haurà de recordar l'actual època daurada dels castells per un fet clau en el creixement del nivell tècnic de la gran majoria de les colles. Aquest element clau és la xarxa d'assaig. Aquest element que s'ha vingut incorporant paulatinament en molts assaigs de moltes colles, va començar a utilitzar-se a mitjans dels 90 del segle passat per treballar l'estructura del pilar bàsicament. Colles com els Castellers de Vilafranca, els Bordegassos de Vilanova i els Minyons, vam iniciar una cursa pels grans pilars, i la xarxa va ser clau per aconseguir els grans espadats. Es va passar de veure algun pilar de sis i algun de set en trenta anys, a veure com es passava del de sis al de vuit en dues temporades escasses.

Avui en dia, podem comprovar com un bon gruix de colles han incorporat també la xarxa als seus assaigs, i no solament per assajar el pilar, sinó també estructures com el 2, el 3, el 4 o el 5. De fet, els Castellers de Vilafranca porten molts anys assajant els castells amb aquest element de protecció, i ara estan recollint els fruits de tot el treball acumulat. Però els castellers de Vilafranca no són els únics que assagen amb xarxa. Un bon grapat de colles ja l'utilitzen i els resultats evidencien l'utilitat d'aquest element. No sé exactament quantes colles en tenen i quins castells hi assagen, però recordo haver-ne vist a l'assaig dels Margeners, d'Esplugues, Marrecs, Lleida, Sitges, Badalona, Sant Cugat, Vilanova, Moixiganguers... I a l'element xarxa caldria afegir els elements de seguretat com el terra atenuant, els cascos de la canalla... No es pot comparar un assaig de 4d8 net l'any 1994 a com es pot assajar avui en dia. L'any 1994 s'havia d'estar molt confiat, i fins i tot, un pel eixelebrat per plantejar-se donar un salt endavant d'aquestes dimensions. Amb sort es provava el 4d8 net sencer una o dues vegades abans de portar el 4d9 a plaça. Avui en dia, amb trenta persones a terra es pot assajar aquest castell tantes vegades com calgui fins arribar-lo a posar a punt.

S'està acabant, doncs, el concepte d'assaig casteller dels segles 19 i 20? Ha arribat la xarxa per quedar-se? Veurem molts més castells nets que en el passat? Arribarem les colles al nivell de perfecció dels artistes del circ, sense llenyes? Quan trigarem a veure el 3d9, el 5d9, o el pd7f? Oi que ara ja no es veuen tan impossibles? Ai el dia que els de la Joves de Valls es posin a assajar seriosament amb xarxa!