"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dijous, 14 d’abril del 2011

La Fira Merdanista i els Minyons.


Aquest any els Minyons no només no estem convidats (per la patilla, és a dir sense cobrar) a actuar a la Fira Modernista de la ciutat, sinó que els de l'Ajuntafems ens volen prohibir que hi participem, amb l'excusa que per participar-hi s'han de fer els castells com es feien fa cent anys. Suposo que això significa que l'altre colla de la ciutat, que sí que participa a la Fira, aniran disfressats de colla forana (potser vallenca), arribaran en carro per la carretera de Martorell, seran no més de ciquanta mascles, tres o quatre xiquets, uns poquets membres potaran camises d'un color semblant al vermell tot i que cap d'idèntica, i sota la faixa uns calçotets blancs d'aquells llargs d'abans... això sí que seria anar d'època, el demés són tonteries.

En tot cas, sembla ser que els pastelerus han acabat convencent als de l'ajuntafems perquè no ens permetin actuar a la nostra manera, i de pas, perquè no quedin en ridicul quan els plantem castells un o dos pisos superiors als seus. Si només actuen ells, no hi ha comparació possible, oi?
Jo crec que el que hauríem de fer els Minyons, en comptes de tancar-nos al nostre local per actuar per la Fira, tal i com han anunciat els dirigents de la colla, és anar tot xino-xano cap a la plaça vella, buscar un espai i plantar els castells que ens vingui de gust. Segur que aquest nou menyspreu del nostre ajuntament ens donarà una motivació extra per plantar els millors castells i fer-la grossa. D'això se'n diu contraprogramació. A veure que prefereix el públic. 
Està prohibit fer castells sense permís? Sempre podem dir que som un grup d'amics i que estem jugant a la plaça. El pitjor que ens pot passar és que vingui la policia a desallotjar-nos. En aquest cas i per donar-li un toc modernista a l'acte, podem treure les falçs, i a veure què passa...

Per altra banda, trobo de molt baix nivell que el regidor de cultura de la ciutat declari que la nostra colla és la més ben pagada dels grups de cultura popular, per fer-nos quedar malament davant de l'opinió pública. No sé exactament quina és la quantitat exacta que ens dóna l'ajuntament, ni el que dóna a la resta de grups, però estic convençut que els Minyons som la colla castellera que menys rep en comparació a la gent que mou, a les gestes assolides, i a la promoció que ha fet de la seva ciutat tant a Catalunya com a fora. 
Senyor regidor, faci un tomb per uns quants pobles i ciutats catalanes, i pregunti a la gent si coneix als Minyons, al Centre Social Catòlic, a Brumas del Rocio o al Club de Jazz... a veure que li respon la gent.