"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dilluns, 19 d’agost del 2019

El Vercors, la França resistent.

Entrada al cementiri-memorial de la Resistència a Vassieux-en-Vercors





















Aquesta passada setmana he passat uns dies a França, concretament a Die, al Vercors, on hi viu una tieta filla d'exiliats catalans de la guerra (in)civil espanyola, amb el seu marit francès. Algun dia explicaré el "via crucis" que va patir la família de la meva tieta com a conseqüència del cop d'estat franquista, però avui em centraré en la ruta que he fet per la zona del Vercors i el seu context històric.
 
El Vercors és un macís muntanyenc dels prealps francesos que fa de frontera física entre els departaments de Drôme i d'Isère. També li dóna nom al Parc Natural que encercla els dos departaments i on destaquen el riu La Drôme, els penya-segats de la muntanya del Grand Veymont (2.341 m.), a banda de coves, pistes d'esquí, senders increïbles, pobles bucòlics, i una ruta històrica de la resistència de la 2a Guerra Mundial.

Malgrat trobar-se en la zona no ocupada pels nazis a la 2a GM, al Vercors també van patir els efectes de la guerra i milers d'homes i dones, resistents o civils, van ser assassinats pels alemanys ja sigui a base de bombes, o amb atacs indiscriminats contra tot un poble o amb afusellaments selectius. S'explica que durant la retirada dels alemanys cap al final de la guerra, aquests encara van aprofitar per fer alguna matança més pel camí, i al Vercors hi havia un important moviment de resistents i ho van pagar força car.

Avui dia, el Vercors és una zona muntanyosa la mar de tranquil·la, plena de càmpings i poblets petits, i amb moltes possibilitats per als esports d'aventura, de riu o de muntanya. I amb l'avantatge que les temperatures no són gaire extremes i per les nits baixa considerablement. Molt recomanable.

Cementiri memorial de la resistència a Vassieux-en-Vercòrs.




























Ruta d'ascens al Coll de Rousset (1.254 m.)

Mur dels afussellats a Chapèla de Vercòrs.

Emblema del FFI (Front Francès de l'Interior).

Entrada a la cova de La Luire, a Sant Ahnan de Vercòrs, que va ser hospital de la resistència.

Vista des del coll del Rousset.

Vista escalant en bici el port del Rousset.

Vista del riu Drome als afores de Die.

Edifici tradicional a prop de Menglon.