"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

diumenge, 5 d’agost del 2018

Colòmbia dia 6: Medellín - Feria de las Flores.


Aquest cap de setmana ha començat a Medellín la Feria de las Flores, la celebració de caràcter anual més emblemàtica de la ciutat, que és una mostra de la cultura i les tradicions de la regió d'Antiòquia. S'hi celebren concerts, exposicions, fires, teatre, esdeveniments esportius, i el passacarrers dels "silleteros", què és un dels actes centrals de la festa, amb centenars de homes i dones transportant artesanals "silletas" de flors elaborades al municipi veí de Santa Elena. Malauradament, aquesta desfilada no la podré veure perquè el dia 12 ja no seré a Medellín.

Un altre acte destacat de les festes és el concurs de trobadors que enguany es va celebrar al Parque de los Deseos. Milers de persones segueixen atentament els cants improvisats dels concursants (12 en aquesta semifinal), amb temàtica lliure, o amb algun tema triat a l'atzar. És força entretingut i hi ha autèntics mestres de la troba que any rere any es presenten a aquest tipus de concursos, i fins i tot, els fills d'algun campió del passat que han seguit la tradició del pare.

Per altra banda, passejant avui per la ciutat, m'he adonat de la gran quantitat de gent sense sostre i feta pols que hi ha als carrers, convivint amb la resta de la gent. Els pots trobar estirats dormint a qualsevol racó, o simplement asseguts amb la mirada perduda. Suposo que l'alcohol i les drogues han afectat a un elevat nombre d'aquests, però no deixa de sorprendre amb els grans avenços que he vist en aquesta ciutat.

Del metro ja us n'havia parlat crec, però encara ara em fascina la freqüència de pas dels combois, de tres minuts tant sols, i la de gent que pot arribar a moure en les hores punta. Ja us vaig comentar que en aquestes franges entres als vagons a pressió, i la sensació a dins és gairebé com quan entres a la plaça de Sant Pere de Berga per fer un dels balls.

Mercat d'antiqualles i una mica de tot entre les estacions de metro de Prado i Berrio.


Figura de Simón Bolívar, heroi de la pàtria.

Catedral de Medellín, a la Plaça Simón Bolívar.

Edifici a la plaça de Simón Bolívar (fixeu-vos a baix a la dreta, el paio tirat).

Modern i interessantíssim museu de la memòria (o dels horrors).

Acròbata fent l'espectacle al carrer per demanar propina als vehicles que s'aturen al semàfor.

Mural al costat de la parada de tramvia de San Antonio.

Concert de la Feria de las Flores a l'estació d'autobusos del sud.