"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dijous, 6 de juliol del 2023

Establiments històrics que baixen la persiana.

 

Els darrers dies hem sabut que diferents establiments històrics de la ciutat han anunciat el seu tancament: Farràs (instruments musicals, inaugurada el 1916); Gusi (papereria, complements de carnaval, etc., fundada el 1927); Perfumeria Neus (del 1964); Fleca Torres (des de 1917).

Sembla que en l'era de l'internet, el petit comerç de proximitat ho té molt complicat per sobreviure. Ni tant sols els comerços amb locals propis que no paguen lloguer són capaços de fer front a la baixada de vendes deguda a l'increment de les compres per internet. 

No em puc (vull) imaginar com seran les ciutats del futur, però sembla clar que cada dia hi hauran menys comerços de venda de productes. Potser acabaran substituïts per establiments de restauració i de serveis, o directament per habitatges... En tot cas, al meu entendre és una llàstima que es perdi de forma tan accelerada el paisatge urbà que havíem conegut, i aquelles persones (famílies) que portaven els negocis i formaven part del teixit social del barri.