"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

divendres, 4 de maig del 2018

Dissolució definitiva d'ETA.

Manifestants a Pamplona reclamant l'apropament dels presos bascos al País Basc.























Aquest matí s'ha celebrat a Iparralde (País Basc francès), a la localitat de Kabo, l'acte d'anunci formal de la dissolució d'ETA. A l'acte hi han assistit diverses personalitats involucrades en el procés de pau i de desarmament de la banda, així com partits polítics de l'estat francès i espanyol, i del País Basc, sindicats i altres institucions. No hi havia representació del govern espanyol, ni del basc, així com tampoc del navarrès.

Després d'un minut de silenci per totes les víctimes del conflicte, un dels organitzadors de l'acte, l'advocat i lluitador contra l'apartheid, Brian Currin, ha lamentat l'absència dels representants dels governs involucrats en el conflicte, i ha lloat el procés que ha dut fins a la pau, procés liderat per la societat civil i no pas pels respectius governs.

Diferents veus han expressat la necessitat de la reconciliació i d'un gest de l'estat espanyol a favor de l'apropament dels presos a presons basques. Entenc que no cal castigar a les famílies del presos amb l'allunyament dels seus familiars per molt culpables que aquests siguin.

En fi, un dia històric que alguns potser preferirien que no hagués arribat mai, per dur que sembli. Qui no ha sentit dir allò que per a alguns "con ETA vivían mejor"... o allò tan sobat de "en ausencia de violencia se puede hablar de todo"... ja ho estem comprovant els catalans ja.