"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dijous, 16 d’agost del 2018

Colòmbia dia 17 - Bogotà (Montserrate).

Figura de la Mare de Déu de Montserrat rèplica de la què hi ha al monestir de Montserrat a casa nostra.
Avui he pujat fins al cim del Montserrate que domina la ciutat de Bogotà amb els seus 3.152 metres d'alçada. Es pot accedir a dalt a través del telefèric, el funicular, o caminant per una ruta força fàcil tècnicament, empedrada i amb graons, però d'una pendent considerable. A més, s'ha de considerar l'alçada a la que es fa la pujada que et deixa sense respiració en moltes ocasions. A mi fins i tot, per moments, em faltaven forces a les cames, però per sort ja era pràcticament a dalt. En total són uns 500 metres de desnivell positiu en un recorregut de 2.350 metres.

La basílica del Señor de Montserrate ha estat un punt de peregrinació religiós des dels temps de la colònia. Cap al 1650 es va adequar un camí per fer l'ascensió on hi havia col·locades diferents capelles dedicades a les mares de Déu de Belén i de Montserrat, i d'aquí el nom actual de la muntanya i de la basílica. Fins i tot es pot contemplar una figura rèplica de la Mare de Déu de Montserrat al Monestir del mateix nom a Catalunya, a un dels laterals de la basílica.

Avui, ben dinat, he anat a fer un tallat a una botiga de cafè autòcton regentada per indígenes de la zona de Nariña, al sud del país, tocant a l'Equador. M'ha explicat que eren descendents dels inques i que parlaven un dialecte del quèchua anomenat Inga. M'ha explicat que una comunitat d'al voltant de 350 famílies havien format una coperativa per cultivar aquest producte i així deixar de treballar amb la rosella i altres plantes psicotròpiques per a negoci dels grups mafiosos.

Vista de Bogotà en l'ascens a Montserrate.

Vista de la plaça de Bolívar des de dalt de Montserrate.

Església de Montserrate a dalt del cim (3.152 ms.)

Una part del camí cap a Montserrate.

Vista de l'skyline de Bogotà des del camí a Montserrate.

Tassa de ceràmica pel tallat elaborat amb cafè de la regió de Nariña, limítrof amb l'Equador.


Vista de Bogotà des del cim del Montserrate.