"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dijous, 3 de març del 2022

Guerra a Ucraïna.

 












Fa com una setmana que es va iniciar l'atac de les tropes russes a Ucraïna i la guerra continua. Ja se n'ha escrit i parlat molt al voltant del tema, i encara ara no tinc una opinió en ferm, més enllà de l'evidència que les guerres sempre són una catàstrofe humana. Allà on siguin. I que els ucraïnesos no seran els primers ni els darrers a patir-ne les conseqüències (ja hi ha centenars de milers d'exiliats, i s'espera que prop d'un 10% de la població ucraïnesa abandoni el país durant el temps que duri el conflicte.

També sembla força evident que el principal responsable en l'inici de les hostilitats han estat els russos, que van envair Ucraïna des de l'est del país. Des d'aquest punt de vista, semblaria que la culpa és dels russos, però no podem obviar que en la darrera dècada els ucraïnesos han estat fustigant la comunitat russa a la zona del Donbass (Lugansk, Donnetz...).

També és parla del conflicte internacional que tenen les grans potències mundials pel control del planeta, i que Ucraïna és un país força estratègic pel fet de fer frontera amb Rússia, a banda del trànsit de gas i altres recursos. Putin no vol permetre l'OTAN arribar fins a la porta de casa, i és per això que vol tenir controlada Ucraïna. De fet, ja hi tenia un president aliat, Victor Ianukovitx,  que va guanyar les eleccions democràtiques del 2010, però que va acabar enderrocat l'any 2013 degut a la revolta "Maidan" (instigada i promoguda a saber per qui...).

Bé, més enllà de saber qui són els més culpables/responsables, la realitat és que les guerres sempre deixen víctimes innocents que no en tenen cap culpa. Esperem que aquest conflicte no s'allargui en el temps com va passar a principis dels 90's a l'antiga Iugoslàvia. i naturalment, que no hagin de morir tants innocents.