"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dimarts, 5 de febrer del 2019

100 anys de la Vaga de La Canadenca.






























Tal dia com avui fa 100 anys els treballadors de la companyia "Barcelona Traction Light and Power", més coneguda com "La Canadenca" per l'origen dels seus propietaris, iniciaven una sèrie de protestes i vagues que van anar escampant-se i creixent en altres companyies i sectors professionals, forçant les autoritats i els propietaris de la companyia a acceptar les demandes dels treballadors, liderats pel sindicat anarcosindicalista CNT, amb el seu secretari general, l'urgellenc Salvador Seguí "El noi del sucre". 

Malgrat les amenaces dels dirigents de la companyia i de les autoritats, els treballadors no van donar el seu braç a tòrcer i van mantenir i intensificar la lluita al llarg de més d'un mes, fins a aconseguir que s'acceptessin les seves condicions per acabar amb la vaga. Una d'aquestes, fou la implantació de la jornada laboral de 8 hores, que encara avui dia gaudim, tot i que potser ja va sent hora que tornem a reivindicar una disminució de les hores de treball, que ja han passat 100 anys!!

Malauradament, tinc la sensació que la societat està tan alienada i narcotitzada (futbol, cinema, videojocs, sèries, consum, etc.) que és més fàcil donar passes enrere que endavant. I a les proves em remeto.