"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dimecres, 18 de setembre del 2019

El "temazo" del dimecres. Joxe Ripiau - "Errege-moffin".


Vull dedicar una sèrie de "temazos" musicals al gran Íñigo Muguruza, un dels meus referents musicals des d'adolescent, des de Kortatu, fins a Negu Gorriak, passant pels grans Joxe Ripiau que avui us presento, que va morir la passada setmana després d'una llarga malaltia. Aquest Errege-moffin, dels meus temes preferits dels Joxe Ripiau, i que em feien ballar embogit en els varis concerts que vaig tenir oportunitat de presenciar en directe, era inclòs a l'àlbum "Paradisu Zinema" de l'any 1998. 

El grup es va formar l'any 1996, i van gravar 4 àlbums, fins la seva disolució l'any 2001. El seu estil musical era una barreja de ritmes llatins amb ska, reggae o raggamuffin, i lletres en basc. Entre els 4 membres de la banda hi havia el germà gran de l'Íñigo, el Javier, que tocava l'acordió. Completaven el grup l'Asier Ituarte al trombó, i Sergio Ordóñez al bombo i el güiro.

El vídeo el van gravar en una actuació al Mercat de la Música Viva de Vic el 16 de setembre del 2000. No recordo si jo hi era. Molt probablement sí, perquè intentava no perdre'm cap concert en aquella època, i coincideix que aquell any els vam tenir a Terrassa tocant per als Minyons a la pista de l'SFERIC, al mes de maig.