"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dijous, 14 de maig del 2020

Cal reobrir les "guarderies" (de tots els nivells)?

Imatge d'una llar d'infants a França.




























Ahir vam poder veure per diferents mitjans de comunicació les imatges d'algunes escoles de França que havien reobert per atendre les criatures. Una de les imatges que més comentaris va generar va ser aquesta d'uns infants de no més de tres anys jugant al pati escolar però mantenint la distància de seguretat, amb un espai personal delimitat amb marques al terra.

Com a professional del ram, veient aquesta imatge, i algunes altres que s'han fet virals, em venen molts dubtes i incerteses al cap. Per una banda, sóc dels que també pensa que anar a l'escola és una necessitat essencial per a les criatures (per a les famílies també però per raons completament diferents). Tanmateix, també és essencial garantir la seguretat de les criatures i de tota la gent que els envolta. I això és bastant incompatible amb les dinàmiques habituals i naturals escolars, que impliquen proximitat, contacte, joc, experimentació...

La veritat és que no serà fàcil per a les autoritats educatives trobar una solució al problema. Pensar en una escola segura en l'actual situació de risc és preveu força complicat. I també serà complicat mantenir el confinament de la canalla si els pares han de tornar a la feina i no els poden atendre... El que és segur, penso, és que caldrà augmentar els recursos en matèria educativa per augmentar plantilles per poder atendre grups més reduïts d'infants, i per mantenir l'higiene adequada en tot moment. Estan disposats a avocar-hi més diners? Ho dubto.