"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dijous, 16 de novembre del 2023

El mestre que va prometre el mar.

 

Aquest vespre he anat a veure la pel·lícula "El mestre que va prometre el mar", producció catalana basada en la novel·la de títol homònim del periodista català Francesc Escribano. Dirigida per Patricia Font, i amb els actors Enric Auquer (Antoni Benaiges) i Laia Costa (neta d'un exalumne de Benaiges) en els papers de protagonistes principals. 

Basada en la hisòria real del mestre català de Montroig del Camp, Antoni Benaiges, destinat per la República al poble de Bañuelos de Bureba, a la província de Burgos. Un mestre d'idees progressistes i amb una metodologia moderna per a l'època, i molt allunyada de la vella escola catòlica que s'havia dirigit sempre, fins aleshores, des de la parròquia.

El mestre es topa amb les reticències inicials dels habitants del poble. Un poble de tradició conservadora i creient que, d'entrada, no veu amb bons ulls el nou mestre, tot i que amb el pas dels mesos i dels cursos acaba reconeixent la seva bona tasca i, fins i tot, acceptant la proposta del mestre d'emportar-se els alumnes a veure el mar a Catalunya.

Tanmateix, aquest bonic propòsit quedarà en això, en propòsit, degut a l'alçament militar feixista del 36.