"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dilluns, 23 d’octubre del 2023

Diada de Santa Úrsula vibrant.

 


Ahir es va celebrar a Valls (Alt Camp) la tradicional diada castellera de Santa Úrsula. Les expectatives eren molt altes i les colles locals (Colla Vella i Colla Joves) van oferir un recital de grans castells amb una dosi elevada de rivalitat ja que el programa de castells que portaven ambdues colles era molt similar. Finalment, la Joves que va obrir plaça va signar la seva millor actuació històrica amb el 4d9, el 2d8 carregat, el 5d9f i el pd8fm. Per la seva banda la Vella signava una altra actuació de gran mèrit amb el 4d9, el 2d8 carregat, el 4d9fp i el pd8fm. Actuacions calcades amb l'única diferència del tercer castell. També van intentar sengles castells de 10 pisos: el 3d10fm la Joves, i el 4d10fm la Vella, però cap de les dues se'n va sortir.

Els amants del Concurs Casteller i de la competició diran que va guanyar la Vella. Personalment trobo que ho van fer igual de bé els uns com els altres, i que ambdues poden sortir satisfetes de plaça. Segurament més satisfeta la Joves pel fet d'haver trencat el seu sostre, per molt que molts castellers de la Vella se sentin triomfadors segons les bases del Concurs.

Un altre fet que pot enorgullir els castellers de la Joves és la gran quantitat de camises que van poder arrossegar a plaça. M'atreveixo a dir que fins i tot més que la Vella, que històricament sempre han estat més gent en les grans diades. No recordo haver vist mai una pinya tan enorme al costat vermell de la plaça. I tenint en compte que a la Joves sempre els ha costat arrossegar camises, aquest és un aspecte molt destacable i a tenir en compte de cara al futur. Serà capaç la colla Joves de mantenir aquesta gentada? Si fos així, pronostico uns anys de glòria per als vermells.