"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dijous, 8 de juliol del 2021

México (2): Valladolid.

Botiga amb 77 anys d'història a Uayma.

Piràmide de Kukulkan.He passat trres dies molt estimulants a Valladolid (Yucatán), una ciutat de 50.000 habitants aproximadament, a mig camí entre les capitals dels estats de Quintana Rol i Yucatán, Cancún i Mérida respectivament.

La zona està envoltada de zones arqueològiques i de centres, a banda de moltes altres coses. S'hi menja bé i prou bé de preu, i es respira un aire tranquil com de poble. Actualment hi ha decretat toc de queda a partir de les 23:30 a tot l'estat i els locals d'oci i restauració han de tancar a les 22:00.

Per moure'm amb més llibertat per aquí he llogat una moto un parell de dies, i he recorregut un bo grapat de carreteres visitant poblets, centres, i les ruïnes maies de Chichen Itza, potser les més destacades d'aquests civilització. Valladolid també és una ciutat amb encant pel seu passat colonial i passar-hi alguns dies és del tot recomanable.

Relacionant-me amb els locals he sabut que els nens mexicans no han fet escola presencial en tot el curs. I que un temporal fa tot just un més va malmetre les collites de blat de moro, i altres. Per aquest motiu, el govern de l'estat ha hagut de portar blat de moro des d'altres estats del país per poder alimentar les famílies. També m'han explicat que s'està construint una línia de tren d'alta velocitat per la zona turística de la Riviera Maya, i que els mexicans tenen molts fills.


Cenote de Tekom

Cenote Zaci (Valladolid).

Cenote Zaci.

Catedral de Valladolid.

Convent de Sant Bernardí

Cenote Hubiku.

Església de Santo Domingo.

Dones fent cua a l'ajuntament de Uayma per recollir el blat de moro corresponent.