"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dimecres, 1 de gener del 2020

Grècia (6). Nàuplia.

Casc antic de Nàuplia.




























Avui, primer dia de l'any, els nens grecs es despertaran i trobaran els regals que el rei Basili els ha deixat a sota d'un vaixell. La tradició ortodoxa diu que Sant Basili, un personatge de la zona de Turquia que va viure al segle IV, portava regals als grecs en les seves visites per aquestes terres. I avui, dia de Sant Basili en el calendari ortodox, també es menja el tortell de Basili, un pastís rodó on també hi amaguen una moneda, que qui la troba tindrà sort la resta de l'any.

Part d'aquesta història me l'ha explicat el propietari de l'hotel on m'allotjo a Nàuplia, que m'ha estat explicant unes quantes coses del país aquesta tarda.

Pel matí, he pujat fins la fortalesa de Palamadi, pels 913 graons. Malauradament, avui dia 1, la fortalesa era tancada. Ohhh!! Però ha valgut la pena la pujada per les vistes panoràmiques de la ciutat i de la costa i les muntanyes que he vist.

De baixada a la vila, m'he topat amb la celebració oficial de l'any nou a la plaça de l'església principal de la ciutat, amb les autoritats (administratives, polítiques, policials, militars...) assistint a una missa, que segons m'ha explicat el de l'hotel, podia durar més de tres hores. Jo hi he estat poc més de 10 minuts però ja ha valgut la pena per fer-me una idea i flipar una mica amb la posada en escena, l'estètica i la solemnitat.

Pel vespre, abans de tornar a l'habitació he anat a un bar entre carrerons no cèntrics per menjar alguna cosa (molts eren tancats avui) i he tingut prou dificultats per demanar alguna cosa per menjar. La noia de la barra no sabia anglès, però per sort amb el mòbil m'ha ensenyat el que m'oferia, que era alguna cosa de porc, i he dit que endavant. Es tractava d'un pintxo de talls de porc a la planxa ben tendre i gustós. Encara he passat per una de les moltes pastisseries que hi ha al poble per fer un talladet amb un parell de pastissets amb xocolata ben bons.

Badia de Nàuplia.

Un dels murs de la fortalesa de Palamidi, amb les escales d'accés i la ciutat de fons.






Celebracions oficials de l'any nou.



Un fidel besant la figura d'un sant a l'entrada a l'església.