"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

divendres, 25 de febrer del 2022

Pas endavant dels Minyons per la seguretat dels castellers.

 














És molt probable que els Minyons no tornem a veure/viure imatges com aquesta en el futur. La colla ha decidit (encertadament al meu entendre) deixar de considerar descarregats els castells que acabin enfonsant-se un cop el pis de quints o quarts ha tocat manilles o folre. Aquesta decisió es pren, bàsicament, pel perill que comporta sobretot per a la gent de pinya, que el folre i les manilles d'un castell acabin escampades de mala manera sobre la pinya.

Aquesta decisió ha generat certa controvèrsia entre els membres de la colla. Tanmateix, sabem que els canvis en el món casteller mai són exempts de polèmiques i debat. Si tota la vida s'ha fet així, per què cal canviar ara? Doncs penso que cal canviar per sentit comú i per tal de garantir al màxim la seguretat de tots els castellers de la colla. Potser avui sembla revolucionari i innecessari, però tinc el convenciment que d'aquí deu anys ens preguntarem com era possible que consideréssim com a descarregat un castell que havia acabat enfonsant-se i, fins i tot, amb lesionats.

De fet, no fa tant, el món casteller en ple, considerava com a descarregat un castell que havia patit el despenjament d'enxaneta i aixecador després de la carregada. Un sense-sentit que avui ningú s'atreviria a acceptar, però que fa 20 anys, ningú s'atrevia a qüestionar.