"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

diumenge, 6 d’agost del 2017

Perú dia 14: Cusco (festes vàries).


























Avui ha estat un dia de celebracions a Cusco. Celebracions de festes dedicades a Sants patrons (com Sant Cristòfor o la Mare de Déu de la Nativitat), o l'acte de la hissada de la bandera nacional a la Plaza de Armas, amb les forces vives municipals, de la policia nacional i de l'exercit. No he sabut veure les autoritats eclesiàstiques, però no m'estranyaria gens que hi fossin, tractant-se d'un estat tan lligat a l'església catòlica.

He estat una estoneta mirant-me cada acte i fent fotos, i sens dubte, el millor, el dedicat a la Mare de Déu de la Nativitat, a la Plaza de Santiago, davant del cementiri i de l'església de l'Almudena on hi ha una rèplica de la figura que hi ha a Madrid, amb un trosset de fusta d'aquesta al cap (segons m'han explicat...). A l'acte hi han participat un bon grapat de comparses i bandes que acostumen a participar en les processons religioses amb els seus balls i coreografies, i les seves bandes (tipus xarangues) tocant ritmes ballables.

Les disfresses de les diferents comparses són molt acolorides i elaborades, i les danses molt alegres. Se'm fa un pèl estrany la barreja de solemnitat i festa d'aquest tipus de rituals. El que sí que han recordat per la megafonia és que no era permès beure alcohol als presents.



Banda Cecilia de Cusco.

Acte de la hissada de bandera a la Plaza de Armas.


Dona venent flors a l'entrada del cementiri de l'Almudena.