"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dijous, 1 de desembre del 2016

Diari Ara: "1 de cada 2 infants passa menys d'una hora al dia a l'aire lliure".


(Aquesta dada estadística també explica, en part, l'involució social que patim. És a dir, que no tota la culpa és de l'escola...)

Jugar a l'aire lliure està sota amenaça. Aquesta és l'alarmant conclusió d'un estudi encarregat per la marca de detergents Skip i realitzat entre un miler de pares i mares de tot l'Estat, on s'analitzen els hàbits de joc dels nens a Espanya. Concretament l'estudi revela que el 49% dels nens espanyols d'entre 5 i 12 anys -percentatge que equival a més de 2 milions de nens a Espanya- passa menys d'una hora al dia a l'aire lliure, menys temps del que passa a l'exterior diàriament un pres de màxima seguretat. D'aquest 49%, un 11% juga menys de mitja hora diària fora de casa i un 5% no ho fa mai.Un dels principals motius que al·leguen els pares i mares per a aquest dèficit de joc és la falta de temps que tenen per portar als petits a jugar a l'aire lliure. El clima i, en menor mesura, la preferència dels mateixos nens per jugar dins de casa, són altres de les raons reflectides a l'estudi.No és gens estrany, per tant, que el 77% dels pares i mares espanyols asseguri que els agradaria que els seus fills juguessin i passessin més temps fora de casa, mentre que el 51% opina que, senzillament, els seus fills no tenen les mateixes oportunitats que ells van tenir per jugar i passar temps a l'aire lliure quan eren nens.

En aquest sentit, els pares i mares espanyols també destaquen el temps que passen els nens davant de pantalles com una de les principals barreres per jugar a l'aire lliure avui dia. Així ho confirma el 84% dels enquestats, que afirmen estar preocupats per l'elevat impacte de la tecnologia en el joc dels seus fills. De fet, el 83% admet que els seus fills es neguen a jugar si no hi ha algun tipus de tecnologia pel mig, i el 81% afirma que els nens prefereixen jugar a esports virtuals en una pantalla que practicar esport de debò fora de casa.

Campanya per promoure el joc a l'aire lliure

Per afrontar aquesta situació respecte al joc infantil i a l'aire lliure, Skip ha llançat a tot el món la campanya 'Embrutar-se és bo', amb l'objectiu de conscienciar la societat que els nens necessiten el joc exploratori i vivencial, essencial per al seu aprenentatge i desenvolupament saludable.El punt de partida de la campanya ha estat l'impactant vídeo 'Allibereu els nens' [Free the kids], gravat en una presó de màxima seguretat dels Estats Units. El vídeo mostra entrevistes amb reclusos en les quals opinen sobre la importància que té per a ells el temps que poden passar a l'aire lliure cada dia.

Les intenses històries dels presos que van participar voluntàriament al projecte posen en relleu com de fonamental és per a ells passar una mica de temps a l'exterior per seguir-se sentint vius. En el curt es comparteix amb els reclusos l'alarmant dada del temps que passen els nens de tot el món jugant, aprenent i experimentant fora de la seva llar o de l'escola, i la reacció dels presos no pot ser més impactant: sorpresa, preocupació i decepció.