"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dilluns, 11 de novembre del 2019

Eleccions espanyoles 10N.

Resultats a Catalunya.
























Ahir es van celebrar les 4es eleccions espanyoles en els darrers 4 anys. El President espanyol en funcions, Pedro Sánchez, les havia convocat davant la incapacitat (o la manca d'interès) per formar govern amb els suports d'altres grups parlamentaris. Si es pensava que unes noves eleccions farien créixer al seu partit, PSOE, per governar en solitari, s'haurà adonat que estava ben equivocat. No tan sols no ha pujat, sinó que ha baixat lleugerament tot i mantenir-se com a primera força (de 123 a 120 diputats).

Aquestes eleccions ens deixen també l'auge important de l'extrema dreta espanyolista de VOX que ha guanyat 28 escons (de 24 a 52), i la consegüent patacada de C's, que s'ha enfonsat perdent 47 escons (de 57 a 10), fet que ha forçat el seu líder, Albert Rivera, a presentar aquest matí la dimissió. També ha baixat, tot i que en menor mesura Unidas Podemos (de 43 a 35), en part per l'aparició d'un competidor directe, el Más País d'Errejon (3 diputats).

Pel que fa al vot independentista, ha continuat creixent respecte els darrers comicis al Congreso del 28A. Si aleshores van ser 22 els diputats aconseguits, ahir va ser 1 més. Potser un dels factors de creixement va ser la concurrència per primer cop en unes generals espanyoles de la CUP (2 diputats). En canvi ERC ha baixat dos (de 15 a 13) i JxCat ha pujat un (de 7 a 8). En tot cas, si algú tenia l'esperança que l'independentisme reculés, s'ha endut un bon desengany.

Cal destacar també l'escàs suport que han tingut les forces més reaccionàries (PP, C's, VOX) a casa nostra (6 de 48), i la inexistència de representació que han tingut a Euskadi. Per si no quedava prou clar que som nacions diferents...