"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

divendres, 23 de setembre del 2022

Les dones iranianes diuen prou!

 

La mort a mans de la policia de la dona kurda Mahsa Amini per no portar els cabells suficientment coberts, ha despertat una moviment d'insurrecció a moltes ciutats de l'Iran, liderat per dones valentes que estan fartes de les lleis patriarcals del règim islamista totalitari, acompanyades en molts casos pel suport de molts homes, joves, que també es rebel·len contra la tirania islamista.

Curiós que coincideixi en el temps amb el debat que tenim a Catalunya al voltant del mocador, o vel, que algunes cultures, o més ben dit religions, imposen a les dones de la seva cultura. Alguns pseudoesquerranosos, per semblar més progressistes i feministes que ningú, defensen la llibertat de les dones a portar mocador, i no se n'adonen que el que aconsegueixen és perpetuar l'esclavatge i la submissió de moltes dones a casa nostra. 

Fa gairebé quatre anys vaig viatjar a l'Iran i vaig descobrir un poble amable, acollidor i força cansat de tanta repressió i censura. Un poble que fins a la revolució islamista va viure amb un estil de vida força modern i amb bons nivells de llibertat. Molts encara tenen la il·lusió de tornar a aquells temps. Malauradament, no m'atreveixo a comunicar-me per whatsapp amb algunes persones que vaig conèixer en aquell viatge per por a que pateixin represàlies si són controlades les seves comunicacions.