"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dilluns, 8 de maig del 2017

Visca la Cultura Popular low cost!!

Font: La Torre del Palau / Nació Digital.


El diari digital local "La Torre del Palau" ha publicat avui un estudi del cost d'alguns dels principals actes/artistes de la passada edició de la Festa Major de la ciutat. De les dades publicades, destaca l'important desequilibri de despesa entre la cultura popular i els artistes diversos. 

M'indigna que un cantant, sigui quin sigui, es pugui emportar 40.000 euros per actuar durant una hora i mitja, mentre que una grup de cultura popular de la ciutat com els Minyons, que agrupa a més de 500 persones i que aconsegueix omplir de públic la plaça durant un parell o tres d'hores, no s'emporti ni 5.000 (aprox. ja que l'actuació entra dins del conveni anual)

Apostar per la Cultura Popular no és simplement apostar per un model festiu tradicional i participatiu, sinó que és una aposta per la convivència, la integració i la cohesió social. 

Els 40.000 euros del Perales (y se marchó...) de l'any passat, o els 40.000 que cobrarà el Bustamante enguany, són una inversió del PSOE de Terrassa de cara a les properes eleccions municipals. Els 5.000 euros dels Minyons són una inversió en cultura amb majúscules, amb tot el que això comporta: Són la garantia que els castells, un fet cultual amb més de dos segles d'existència a Catalunya, puguin continuar ben vius a la ciutat i que d'aquesta manera, molts terrassencs i forans continuïn ajuntant-se dos o tres cops per setmana amb un objectiu comú, bastint castells i vincles de ciutadania.

Em sembla bé que es contractin artistes de tota mena (músics, pallassos, actors de teatre, o titellaires...). El que no em sembla bé és la desproporció pel que fa al valor que se'ls dona, i el preu que es paga, en comparació amb la cultura popular, que és, al cap i a la fi, la que ajuda a dinamitzar socialment la ciutat al llarg de tot l'any, no solament per Festa Major.