"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dissabte, 2 de gener del 2021

10 anys sense fums.

 














Avui fa 10 anys de l'entrada en vigor de la Llei Antitabac que prohibia el consum de cigarretes dins de qualsevol recinte tancat. Fa 10 anys també vaig decidir deixar aquest vici que, tanmateix, no em tenia molt enganxat, ja que jo era un d'aquells consumidors "socials" que fumava quan quedava amb els amics per anar de festa o fer un àpat... Afortunadament, vaig iniciar-me en això de fumar prou gran com per estalviar-me l'hàbit, o el costum, de fer-ho a tota hora: abans d'entrar a l'institut, a l'hora d'esmorzar, a la sortida, el de després de dinar... A banda que a mi sempre m'ha agradat fer esport i estar en bona forma, i eren bastant incompatibles.

Ara que ja han passat 10 anys, sovint amb els col·legues surt el tema i ens fem creus de com d'inconscients i poc empàtics érem els fumadors amb els que no tenien aquest vici. El record de tornar a casa amb la roba pudent a tabac, i despertar-te pel matí amb la boca seca i el nas tapat. Sobretot jo que tinc al·lèrgia respiratòria i ho patia força. Tinc la sensació que des d'aleshores he millorat força en el tema al·lèrgies.

Diria que, afortunadament, avui dia es fuma bastant menys que fa 10 o 20 anys, i en gran part ha estat gràcies a aquesta llei restrictiva. A molts, com jo, els va servir per acabar amb el vici.