"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dilluns, 30 de juny del 2014

Competir vs cooperar.

4d9f al Camp d'en Grassot.

Ahir al Camp d'en Grassot, al barri de Gràcia de Barcelona, els Minyons vam assolir una gesta històrica al realitzar la "tripleta màgica" més matinera de la nostra història. Sense gairebé despentinar-nos, i amb un bon grapat de noves incorporacions i canvis en algunes estructures, vam completar el 4d9f (11 mesos després del darrer descarregat, a Les Santes de Mataró), el 3d9f, el 5d8 i el pd6. Pim-pam-pum! A més, es tracta del sisè 4d9f que descarreguem abans de la nostra festa major en tota la nostra història. El darrer data del 19 de juny de l'any 2005, a la Plaça de Sant Jaume, amb motiu de l'aniversari dels Castellers de Barcelona. 

Un dels aspectes més destacables de la jornada d'ahir, va ser la cooperació entre totes les colles a les pinyes, fet cabdal a l'hora d'entendre per què vam poder fer el 4d9f ahir i no pas el diumenge anterior a Cornellà. Tant els companys de la colla gracienca, com els Saballuts, van participar en bon nombre a les nostres pinyes, al igual que molts minyons a les d'aquestes colles (personalment, em sobren, i molt, els comentaris d'alguns tècnics quan conviden a fer pinya a les altres colles amb l'argument que ells ens han ajudat, o perquè els necessitarem). Crec que aquesta és, al meu entendre, una de les essències o valors dels castells, i lamento profundament el fet que hi hagi colles, o millor dit, gent a les colles, que prefereixen no fer pinya a altres per evitar que els puguin "guanyar".

És per aquest motiu que trobo lamentable l'actitud dels companys de la Colla Jove de Tarragona boicotejant un possible intent de 4d9f a Cornellà, per no ser "derrotada". I més lamentable si cap tenint en compte que després van venir a demanar ajuda a la nostra colla pel seu 3d9f. O ens ajudem tots i sempre (que crec que és el que toca per raons de seguretat, i el valor més alt dels castells), o si no volem ajudar, per no perdre, com a mínim no demanem ajuda després. Em rebenta actuar al costat d'una colla que només fa pinya amb les demés en funció d'interessos propis. La veritat, no m'ho esperava això de la Jove.

De fet, en aquest sentit, un dels aspectes que menys trobaré a faltar de l'actuació de Sant Fèlix, és la competitivitat portada a l'extrem amb la manca de suport/col·laboració entre colles a les pinyes. Un exemple paradigmàtic d'aquest fet el vam viure l'any 2004 quan els Minyons vam intentar el 3d10fm (que a molts els agrada que intentem allà, però pocs que l'assolim allà...)  i se'ns va enfonsar davant la passivitat dels verds, que no van ser capaços ni de tancar la pinya quan començava a enfonsar-se el castell. I que anys més tard ens retreien a nosaltres el mateix fet però a la inversa, en un intent de 3d10fm seu, malgrat que un bon grapat de minyons va sumar-se al rotlle.

Us animo a llegir aquest interessant article del Cesc Poch al bloc de la nostra colla, al voltant d'aquest tema.