"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

divendres, 3 d’agost del 2018

Colòmbia dia 4: Medellín - Guatapé.

Vista des del cim del penyal de l'embassament de Guatapé.











Vista del penyal de Guatapé.
Avui he anat d'excursió fins a Guatapé, un poblet que s'ha popularitzat turísticament arrel de la construcció als anys 70 d'una hidroelèctrica que va provocar que s'inundés una zona de 2.262 hectàrees, bàsicament agrícola i ramadera, i que es transformés en un embassament amb gran atractiu turístic i de gran bellesa paisatgística. Tot això combinat amb la la Piedra del Peñol, o penyal de Guatapé, un bloc granític de més de 200 metres que es pot ascendir gràcies a la instal·lació d'unes escales d'obra, converteixen a aquest remot poble en un atractiu turístic que creix any rere any. Per reblar el clau, pel bicentenari de la fundació del poble, l'any 2011, es va decidir fer un rentat de cara al poble i pintar les façanes de les cases del poble amb alegres colors i dibuixos de tota mena. Amb tot plegat, el poble s'ha convertit en un atractiu turístic de primer ordre, i aviat els locals no reconeixeran el lloc on van néixer i créixer...

He tingut una bona amfitriona local, la Glòria, amiga del Josep Maria Comas, que m'ha portat pels diferents racons d'interès del poble i m'ha explicat els canvis que s'hi havien produït. Ella m'ha convidat a dinar un plat molt popular a la zona, la "bandeja paisa", que podeu veure en fotografia.

De camí de tornada cap a Medellín he fet parada a la Piedra del Peñol, on es pot pujar després de pagar els 18.000 pesos colombians que costa l'accés, i pujar els 740 graons construïts sobresortint de la roca. A la part de dalt et trobes la sorpresa que hi han instal·lat un parell o tres de bars amb terrassa inclosa, des d'on es poden apreciar unes vistes realment espectaculars.

Església de Nuestra Señora del Carmen de Guatapé.

Una "silleta" a Guatapé.

Un carrer de Guatapé.


Tradicional safata paisa (amb arròs, frijol, alvocat, chicharrón, ou i xoriço).

Vista del pantà de Guatapé.

Vista parcial dels 740 graons per arribar al cim de la Piedra del Peñol.

Barris que es mengen les muntanyes a Medellín. Espectacle de llums.