"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dilluns, 26 de setembre del 2016

#Barcelonade10. #Promesescomplertes. #35anysaLaMercè.

3d10fm. Plaça de Sant Jaume. Barcelona. (Foto: El Periódico)






















Ahir els Minyons de Terrassa vam actuar a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona amb motiu de les Festes de La Mercè, acompanyats per la colla amfitriona, i padrina, els Castellers de Barcelona, i per la Colla Joves Xiquets de Valls, que repetien després d'una gran actuació en la mateixa diada de l'any passat. Amb la jornada d'ahir, els Minyons sumem 35 anys portant els nostres castells a la Festa Major barcelonina.

Crec, sincerament, que els Minyons li devíem una actuació com la d'ahir a aquesta plaça, on històricament hi hem portat sempre els nostres millors castells, però on en els darrers anys no havíem lluït potser amb prou intensitat. I no per manca de ganes probablement... En tot cas, enguany els Minyons ens havíem marcat un objectiu força ambiciós i excitant, com era portar el majestuós 3d10fm a la capital del país. I dit i fet. En primera ronda i sense vacilacions. A la primera. 3d10fm descarregat!!! I la plaça, plena a vessar com sempre en aquestes dates, explotava d'eufòria i èxtasi. Crec que poques places castelleres viuen amb tant de respecte, admiració i alegria els castells de totes les colles participants. 

Per arrodonir la gran fita, els Minyons vam completar una diada d'excelent amb el 5d9f a la segona ronda, i el 2d9fm a la tercera. En el torn dels pilars vam haver d'esperar més de mitja hora, quan tothom estava a punt per enlairar el pd8fm, per un tema logístic dels serveis sanitaris. Degut a l'espera i el cansament, es va decidir, molt encertadament al meu entendre, rebaixar pretensions i acabar la diada amb el pilar de 7 amb folre. I tot descarregat!

Voldria agrair a les colles amb qui compartíem plaça el seu suport a les nostres pinyes. Crec que la col·laboració entre colles va ajudar a fer més segurs tots els castells i, per altra banda, vam aconseguir transmetre al públic present una imatge i uns valors dels castells dels quals crec que la societat, en general, va una mica mancada, i pels quals la nostra activitat va ser declarada Patrimoni de la Humanitat l'any 2010.

14 comentaris:

  1. No sé per que les colles del sud no fan mes que tirar a carregar els castells. No em va agradar gens l'actuacio de la jove de valls

    ResponElimina
  2. Mira Anònim, no tinc massa problemes per publicar escrits anònims sempre i quan no s'intenti provocar i s'estigui dins d'uns límits de respecte... En el teu cas l'he publicat tot i que està al llindar... Em reservo el dret de no publicar en el futur anònims amb voluntat provocadora.

    No entenc, a no ser que vulguis provocar indignació de les colles del sud, que generalitzis d'aquesta manera. La Joves és la Joves, i no té perquè semblar-se a la resta de colles del sud, ni tampoc totes les del nord són com els Minyons.

    Per altra part, crec que la Joves ja havia descarregat enguany els castells que ahir no va poder descarregar, així que no crec que els tirés només a carregar com tu dius...

    ResponElimina
  3. només un detall, la "col·laboració entre colles" el que sí que va fer és que el 3/10fm fos possible...

    ResponElimina
  4. Senyor/a anònim/a: potser sí que va ser necessària la col·laboració de la resta de colles per intentar aquest castell. És possible que amb els nostres efectius solament (o fins i tot buscant turistes per la plaça), no ens haguessim arriscat, però crec que en aquest sentit, "qui estigui lliure de pecat que llenci la primera pedra...". Sempre he pensat que el límit és trepitjar camises alienes o a gent de plaça, i això ho vam complir amb escreix crec...

    Per altra banda, no creus, com he comentat al post, que la col·laboració a tots els castells els va fer més segurs en general?

    ResponElimina
  5. crec que només pots tirar els castells que tens i si no tens la pinya PRÒPIA suficient (el folre acaba gairebé (algun cop fins i tot està sobre) a camises d'altres colles) no tens el castell...

    un bon exemple de com fer-ho bé?
    el que la Colla Vella va plantar al firagost.
    espectacular.

    i per cert, no t'enmirallis amb si les altres colles fan o no fan i viuen de colles "amigues", no fos cas que acabis defensant anar al concurs :-))))

    ResponElimina
  6. Anònim/a,

    L'ùnic que dic és que totes les colles, sense excepció, han necessitat en alguna ocasió del suport d'altres colles per fer els seus castells. Evidentment n'hi ha que n'abusen més i menys en aquest sentit...

    Efectivament, enguany sembla que la Colla Vella es capaç de mobilitzar a un bon gruix de camises a les actuacions. Però et recordo que no sempre ha estat així, i que també ha fet castells on ha necessitat de l'ajut d'altres colles per intentar un castell.

    Crec que al Concurs de Castells és on més es perverteix l'esperit (el valor) de fer pinya. En primer lloc perquè el públic està allunyat de les colles i ho té molt difícil per acostar-s'hi. I segon, els castellers per regla general només fan pinya a les colles "amigues" i no pas a les "enemigues" o "rivals" com tu dius.


    ResponElimina
  7. que ho fa tothom? tothom ve al concurs i valtros no... què passa?

    Risto, no sou millors que la resta... ho podrieu arribar a ser si fossiu capaços de deixar-vos de bajanades i passar a l'acció...i bé, sobretot, deixar de xiular quan la Colla Vella cau....lleig, us embruta com a colla.... i sí, segur que també ho fa tothom...

    no podem anar amb tants valors i caure en errades tant grans...

    molta sort i bons castells...i com deia l'Avi Emili, "digue'm quina gent portes i et diré quins castells faràs"....


    o com dieu Minyons, "quan hi som tots som imparables..."

    doncs a la feina...!

    ResponElimina
  8. Efectivament, no som millors que la resta. Som diferents. En el tema Concurs, molt diferents. Tot i que no som els únics que han renunciat... (et recordo: Maduixots, Margeners, Cornellà... i creixent).

    No tergiversis les meves paraules. Ningú de la colla va xiular a la Vella. Alguns (pocs) que ho miraven pel mòbil van fer un crit eufòric per la no consecució del 4d10fm. Altres van cridar "I Vella i Vella" pel motiu contrari... En tot cas, jo vaig denunciar i vaig ser autocrític amb la meva colla per aquesta actitud en una diada on participàvem com a convidats i quan la colla local estava a punt per intentar un castell.

    Els Valors s'ha de treballar continuament. No faig bandera de que els Minyons tinguem els millors valors. A mi personalment m'agraden, però els Minyons som una colla en constant evolució i cal "educar" als nous castellers.

    I totalment d'acord amb l'avi Emili en aquest sentit. Però com t'he dit, estem fent uns castellassos que sense la col·laboració de les colles, molt probablement no es podrien fer. Però això passa a les colles de 10, a les de 9, a les de 8, a les de 7, i fins i tot a les de 6, així que com deia: "qui estigui lliure de pecat que llenci la primera pedra".

    ResponElimina
  9. però per què vols pinya d'altres colles per fer un 4/10fm si no tens prou gent...
    si no tinguessis tres poms de dalt no faries el 9d8 oi?
    doncs la pinya va igual...
    va igual si ens creiem alló de que tots els castellers són iguals d'importants i necessaris....

    si no tens massa pinya..,per què no fas un 2/9f..sense manilles? (recordo un intent de la Vella...pèls de punta)
    o un 3/9 net?
    o un 5/9 net...

    per què vas a fer castells que saps que no pots fer si no venen d'altres camises a ajudar-te... i no parlo de 4 camises ... parlo de cordons que arriben a peus del folre...

    per què després expliques que TOTS els castellers de la colla són importants, però no et dediques a la gent de pinya...

    t'imagines que en ple sXXI t'hagués de venir canalla amb una altra camisa per tal de que poguessis tirar segons quin castell?

    t'imagines fer castells amb un baix que no sigui teu??
    voleu donar espectacle, fent lo més alt possible?
    perfecte, assoliu la quantitat de colla necessària...res més, res menys...

    què esteu ensenyant amb la vostra actitut de viure de les camises que us donen suport?
    doncs que qualsevol grup de gent que tingui un tronc pot tirar qualsevol cosa...

    i, en la meva modesta opinió, no va així el tema...

    amb les xarxes és molt senzill assajar...li fots hores, no sé si les 10.000 dels Beatles o menys, i llestos...

    "i la pinya???
    no, no cal patir, la pinya important ja la tenim...
    els cordonets extra ens els donaran els pactes a plaça..."

    quantes actuacions veus de castells de set on el color de la pinya i del tronc tenen moltíssima diferència...amb castells de 7!!!

    hi havia un sostre casteller que era el vòlum de gent necessària per tirar segons quins castells...
    per què no n'hi havia prou "pujant" el 5 sobre del folre... no..
    calia un pinyot descomunal sota...

    i això ho trenqueu amb els pactes... els pactes i com no els antipactes....


    i no hi tornis amb el "tothom ho fa igual"... Minyons no jugueu mai a ser com "Tothom"...



    ResponElimina
  10. Si, jo també recordo l'intent de 2d9f de la Vella... els pèls de punta s'els devien posar a la canalla quan els van informar que intentarien aquest castell, quan no havien pogut carregar el 2d8 uns instants abans...

    Crec que per a tu i per a mi, el concepte de fer pinya és bastant diferent. Per a tu, les pinyes haurien de ser unicolor, i per a mi les pinyes han de ser multicolor i amb la participació de tothom. Fer cordó de seguretat no és el mateix que que et facin el castell com tu dius.

    Si els que m'ajuden a la pinya em fan el castell, no cal ni que assagem doncs. Que vinguin els que, com tu dius, ens faran el castell i ens estalviem les hores d'assaig. Et creus que un 3d10fm el fan els dos o tres cordons de col·laboradors??

    I si tens gent a la pinya d'un 3d7 a partir del segon cordó també creus que els que t'ajuden t'estan fent el castell??

    Per cert, nosaltres no fem pactes. Nosaltres fem pinya sense haver de pactar. A mi m'encanta que em donin un cop de mà. I també m'agrada ajudar a les colles amb que comparteixo plaça. N'hi ha que només fan pinya quan els convé que els en facin. Això no ho pots criticar dels Minyons.

    Sembla que hagis descobert la sopa d'all. Fa molts anys que es fan grans castells, i que les colles necessiten l'ajuda d'altres colles per continuar portant a plaça aquests castells. Però com t'he comentat, els necessiten les grans colles per fer els grans castells, i els necessiten les colles de 9 per fer castells de 9, i les colles de 8 per fer castells de 8, i les de 7 per fer castells de 7... Així que no critíquis als Minyons per fer el que fa tothom! Tothom!! I les colles que van sobrades, deixen d'anar sobrades quan volen fer castells més grans dels que fan "sobrats", i per fer-los deixen d'anar tan sobrats... Això és una constant del món casteller.

    ResponElimina
  11. no sé si l'altre missatge t'ha arribat
    bàsicament era que "ajut" no vol dir folre propi sobre camises no-pròpies

    gràcies per la conversa i sort, aquest diumenge bons castells a Tarragona.

    ResponElimina
  12. Un plaer senyor/a Anònim/a. ;-)

    I molta sort a totes les colles que actuïn aquest cap de setmana!!

    ResponElimina