"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dijous, 31 de març del 2011

Publicitat a la camisa (3).


El passat dissabte es va celebrar a Tarragona l'assemblea ordinària de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, que tenia en el tema de la publicitat a les camises un dels punts centrals a tractar (a banda de la seguretat i l'amateurisme). En aquest enllaç de la CCCC podeu llegir el resum dels acords aprovats.

Abans que el company "Lo Negre de Terrassa" doni la seva opinió al respecte aquest divendres, tal i com ha promés al seu blog, i em deixi com un simple aficionat que no s'entera gaire (no s'equivocaria), he decidit dir la meva.

Tot i que els dirigents de la meva colla van sumar-se a la posició vilafranquina en aquest assumpte el dia de l'assemblea, també és cert que han deixat clar que els Minyons no tenim cap interès en portar publicitat a la camisa. La llàstima és que hem quedat fatal davant la resta del món casteller. Com és possible que els Minyons ens haguem posicionat del costat dels verds i no pas de la gran majoria del món casteller? Tinc diverses teories: potser, si part d'aquest món casteller hagués fet costat d'una manera més decidida als Minyons quan es van enfrontar als verds per defensar els interessos de tot el món casteller a la junta de la Coordinadora, quan els verds es passaven els acords aprovats per majoria pel forro dels collons, ara costaria més donar l'esquena a l'actual junta. Una altra possibilitat és que la nova junta dels Minyons hagi arribat a la conclusió que el millor que pot fer és imitar als verds i anar a la nostra. Total, als verds els està anant de conya i continuen tallant el bacallà a base de bé. També podria ser que la inexperiència de la nova junta dels Minyons en assumptes de la Coordinadora, hagi  fet que es prengui una decisió sense coneixement de causa. L'última hipòtesi, és que la nova junta tingui un pacte secret amb CIRSA, i que aquests ens vulguin patrocinar amb 200.000 euros anuals a partir del 2013 a canvi de lluïr el seu logo a la camisa malva. Això possibilitaria que l'única colla que ha descarregat el 3d10fm i el 4d9 net, pagués la hipotèca i pugués fer algun viatget a l'estranger de tant en tant, que no estaria malament (no demanem molt, per Europa ja ens està bé...), eh?

Com ja vaig dir en el seu moment, soc contrari, a dia d'avui, a que les colles castelleres lluïm publicitat a la camisa. Els castells són un fet cultural amb més de dos-cents anys d'història, i m'agradaria mantenir la virginitat de l'uniforme casteller dos-cents anys més com a mínim. És cert que tots ens hem acostumat a veure als jugadors de futbol amb publicitat a la samarra, però no és menys cert, que el futbol té ben poc d'amateurisme i que els equips que volen aspirar a guanyar alguna cosa necessiten de patrocinadors per a competir amb la resta d'equips. No té cap sentit que el Barça de futbol no llueixi publicitat a la samarreta tenint en compte que té jugadors professionals a les seves files que cobren quantitats astronòmiques i que anirien a un altre equip el dia que no cobressin el que demanen. Però, afortunadament, els castells, de moment, no són com el futbol... 

Els castellers fem castells de forma altruista: per amor a l'art, per entreteniment, per cultura, fins i tot com a pràctica esportiva, o el que sigui. Però el dia que a algú se li doni la oportunitat de fer-los a canvi d'altres "beneficis", pot ser el principi de la fi dels castells tal i com els coneixem avui en dia, i motiu pel qual hem estat reconeguts com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per l'UNESCO.
Cada dia costa més trobar activitats que se surtin dels patrons d'entreteniment i oci que se'ns volen impossar (consum, individualisme, imatge, immediatesa...), i els castells són una d'aquelles activitats que, fins a dia d'avui, ha mantingut la seva essència original. No ho espatllem ara per quatre duros.

Coi, no tinc ganes de sortir de casa amb la camisa de la colla posada on hi aparegui "Carrefour", "Cacaolat", o "Danone". No vull fer castells per vendre una marca o un producte. No vull molts més diners, ni els necessito, per fer allò que m'agrada. Crec que podria continuar fent castells encara que no sortís dels països catalans, ni per anar a l'Aragó. També podria tornar a assajar al pati d'una escola o de l'ajuntament, com els Minyons havien fet els primers anys. Jo no faig castells per viatjar, guanyar títols o tenir un local cada vegada més gran. Els faig per passió, per compromís, per Terrassenquisme, per l'esperit de superació, per història i tradició, etc., etc.

8 comentaris:

  1. deu n'hi do chaval , deu n'hi do . Si no saps del q parlas no escriguis . Ah, no sou la unica que ha descarregat el 4d9 net , tampoc heu descarregat d'altras que si que han fet altras collas. I la kamisa no fa 200 anys que existeix al mon kasteller, és una de les darreres incorporacions q es van fer als castells q coneixem avui dia .

    ResponElimina
  2. Sr/Sra Anònim/a

    Primer de tot, hauries d'aclarir-te a l'hora d'escriure. O escrius bé, o escrius malament, però si fas les dues coses a la vegada, sembla que vulguis passar pel que no ets... (si ets curt, ets curt, i si no ho ets, com a mínim sigués valent i dóna la cara quan critiquis).

    Segon: en cap moment he dit que siguem la única colla que ha descarregat el 4d9 net. Si aprens a llegir, veuràs que parlo de l'única colla que ha descarregat el 3d10fm i el 4d9 net. Conèixes alguna altra colla que hagi descarregat aquests dos monstres?

    Tercera: potser no es portava una camisa del mateix color amb escut i senyera al darrera fa 200 anys, però el que és segur és que de publicitat no se'n posava enlloc, ja fos camisa, pijama, samarreta, o el troç de roba amb que es feien els castells en aquells temps.

    ResponElimina
  3. Risto!
    Molt bo l'article...i sobretot no caiguis en la trampa dels que volen que els citis per donar ales a la seva arrongància...que no tot està tant negre...
    Marc Ferrer

    ResponElimina
  4. Ei Marc,

    benvingut al meu Bloc!

    Una abraçada company.

    Risto

    ResponElimina
  5. Ei Risto!
    jo crec que la posició dels minyons a la reunió de la CCCC no ha estat ni de bon tros decidida per fer costat als verds ni tampoc per donar l'esquena a la resta. A més, m'agrada pensar que som més inteligents que això i que malgrat que el representant de la colla sigui novell, te tota una junta i tècnica al darrera que s'han posat d'acord en les qüestions que s'hagin de parlar. Crec que en cap cas hem anat a discutir els valors i principis que cadascú pugui tenir. Si hem d'anar a discutir això, ja podem plegar. Tothom, com tu i com jo, tenim la nostra opinió que podrem discutir si es dona el cas d'haver-hi alguna oferta suculent. Jo em guardo l'esforç de la baralla per llavors. Els minyons no vam anar a obrir cap porta ni tenim intenció d'obrir-la (crec), simplement vam anar a 'no tancar-la'.
    mayolas

    ResponElimina
  6. Lluís,

    jo en aquest cas estic amb les 40 i pico colles que estan a favor de "tancar la porta" a la publicitat a les camises. Ni avui, ni demà, ni demà passat si depengués de mi... No sé si la sobirania de cada colla hauria de passar per sobre de l'interès general en aquest tema. Al meu entendre, el tema és prou important com per mirar d'arribar a un acord general. El fet casteller, ara Patrimoni de la Humanitat, és prou sèrio com per no permetre que cada colla faci la seva en un tema tan important com és el fet de lluïr publicitat a les camises.

    Si cada colla ha de poder ser sobirana en qualsevol decisió que afecti a la resta del món casteller, anem-nos preparant. Tu imagina't que cada colla fos lliure per prendre les decisions que més li convinguin... ara poso casc, ara no. Ara pujo a la canalla amb cordes... després poso matalassos sobre la pinya... etc., etc.

    Vaja, jo veig lògic que la coordinadora acabi fent de "federació" i que "imposi" unes normes consensuades per la majoria del món casteller.

    ResponElimina
  7. El Lluís ho ha clavat. No es tracta de prendre una decisió, es tracta de conservar el dret a poder-la prendre. Des de fora, penso que s'ha actuat amb perspectiva.

    I dius que prefereixes que la CCCC imposi unes normes coneixent de primera mà com funciona aquella casa de barrets? Va home, va! A més a més, el dia que la "federació" prengui una decisió que no t'agradi, seràs el primer a fletar un autocar per anar a cremar-ne la seu. La teva animadversió als verds t'ofusca.

    ResponElimina
  8. Marc,

    Aquest tema no té res a veure amb una suposada animadversió als verds (t'ho inventes tu), sinó amb el fet que la gran majoria de colles castelleres, per no dir totes menys tres, representades per la CCCC (únic organ representatiu de totes les colles, fins a dia d'avui, ens agradi o no) no volen veure el fet casteller "tacat" per la publicitat comercial. Crec que es tracta d'un tema prou important com perquè el món casteller en ple hi digui la seva i no pugui haver qui prengui la decisió unilateral de portar publicitat, afectant a la resta de colles.

    I si creus que es tracta de conservar el dret a prendre decisions, doncs directament surts de la Coordinadora, et pagues l'assegurança pels teus castellers i et busques la vida. O ens posem tots d'acord o anem a la nostra. Però no podem acceptar unes normes i les altres no. La democràcia és això, i si no t'agrada surts del sistema. Però no vulguis totes les ventatges de se-hi i cap inconvenient. Marxes de la Coordinadora i aleshores fas el que et roti i prens les decisions que més et convinguin. Si vols portar publicitat, la portes. Si vols fer castells en boles, els fas. Si vols fer cinc rondes i pilars, ho fas. Si vols canviar els avorrits pantalons blancs per uns pantalons de xandall "Adidas", te'ls canvies...

    Per cert, la Coordinadora ja ha pres decisions que no m'agradaven i encara no he anat a cremar-la. Mai se sap però...

    ResponElimina