"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dimarts, 17 de maig del 2011

Nous castells, sí o no?


El passat diumenge els Castellers de Vilafranca van estrenar a plaça pròpia l'inèdit 7d8. Una estructura que es van inventar els Margeners de Guissona fa un parell d'anys amb l'intenció de fer un pas previ entre el 5d7 i el 9d7. El castell es composa d'una estructura bàsica de quatre, amb un tres enganxat a una rengla, treballant com si es tractés d'un altre quatre. El grau de dificultat del castell no es troba tant a nivell tècnic com per la gran quantitat de castellers de tronc que es requereixen. De fet, la gran majoria dels intents realitzats per les diferents colles (CdV, Capgrossos, Xiquets de Tarragona, Margeners) d'aquesta estructura han acabat amb èxit, a banda d'algun intent desmuntat i un intent dels Margeners que va caure.

Hi ha diverses opinions al món casteller respecte la realització de noves estructures. N'hi ha que pensen que ja hi ha suficient gamma de castells com per no haver d'inventar-se noves construccions, i que cap colla no les domina totes al llarg d'una temporada. N'hi ha que pensen que fan falta noves estructures per animar una mica la dinàmica immovilista del món casteller, que porta dos-cents anys fent les mateixes estructures...

Personalment, i a dia d'avui (ja que no sé que opinaré d'aquí cinc anys), crec que ja va bé que apareguin nous reptes i noves estructures. Molt millor si una actuació castellera amb nou castells més els pilars, acaba amb nou castells diferents els uns dels altres. Una colla pot fer el 2, el 3 amb l'agulla i el cinc, mentres que una altra pot fer el 4, el dos per sota i el 7, i una darrera el 4 amb l'agulla, el 3 per sota i un 9...

La qüestió del valor que tenen cada un dels castells hauria de quedar per la pròpia colla que els fa, i no pensar tant en els rànquings i el valor del castell al concurs. Un dels principals motius pels quals no sovintegen castells com el 9d8, el 3d8ps, o el 2d7ps, són les puntuacions que venen dels mitjans de comunicació o del concurs de Tarragona, i la veritat és que és una llàstima no poder veure aquests castells tan macos per aquesta dèria amb els rànquings i els punts.

Tant de bo, els Minyons poguem plantejar-nos algun dia una gamma ben extensa de castells. Això voldrà dir que tenim un munt de castellers que poden pujar, molta canalla i bones mans a la pinya. I tenir a molta gent motivada et fa tenir més gent a l'assaig i poder plantejar-te grans reptes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada