"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dimarts, 5 de juliol del 2011

Jove, tu també pots... amagar-te per Festa Major.


Un dels principals maldecaps que deuen afrontar els gestors culturals dels pobles i ciutats (sobretot aquestes darreres) quan arriba la Festa Major, és que fer perquè els joves no molestin gaire i no facin gaire nosa a la resta de ciutadans "normals i corrents". A Terrassa ja fa uns quants anys que l'Ajuntament de la ciutat va resoldre el problema enviant als col·lectius més joves al Torrent de les Bruixes del Parc de Vallparadís, on s'aplega la gran majoria de nois i noies durant els principals dies de la festa, evitant així que es barregin amb la resta de ciutadans pels carrers de la ciutat on es desenvolupen la resta d'actes. Fent un símil una mica extrem, la festa del Jove a Vallparadís vindria a significar el clavegueram de la festa, on abocar tota la xusma i tot allò que molts prefereixen no veure quan van a fer el volt o a prendre una orxata o un granissat pels carrers del centre.

No fa tants anys, la festa del Jove s'havia fet a places i carrers del centre de Terrassa. Al Portal de Sant Roc, a la plaça Salvador Espriu, o a la plaça Didó. Eren espais cèntrics que permetien als col·lectius joves de la ciutat mostrar a la resta de gent el que feien, tant a nivell musical com d'activisme polític o social, i possibilitaven que el jovent de la ciutat fos visible a la resta de ciutadania i també que es poguessin barrejar amb facilitat en la resta d'actes a altres places i carrers. Actualment la majoria dels joves que acudeixen a Vallparadís es passa tota la Festa Major "amagada" al parc, invisibles a la resta dels terrassencs, a no ser que siguin dels valents-progres que "s'atreveixen" a baixar al parc a fer una passejada, com qui va al zoològic.

Sembla difícil imaginar al jovent de la ciutat novament dins de la festa. Les autoritats (i molts ciutadans) deuen estar encantades amb l'emplaçament actual, i tampoc crec que els organitzadors actuals del Jove es plantegin aquesta qüestió. Potser va sent hora que s'organitzi una festa alternativa de veritat. I a ser possible sense zona tecno per estalviar-nos la xusma maquinera i als quinquis, i de pas les baralles, les males mirades i els problemes en general. El Jove ha canviat molt des que es va introduir l'escenari tecno. La festa ha derivat en un macro-botellón amb una barreja de tribus urbanes que no enganxen ni amb cola (potser sí amb coca): red-skins, skins fatxes, heavys, maquineros, okupes, pijos, latin-kings, punkys... vaja, una bomba de rellotgeria.

Siusplau, recuperem el centre. Fem-nos visibles. Gaudim la nostra Festa Major de ple. Recuperem la reivindicació (política, social, cultural, musical, nacional...). Molestem a qui els molesta. Que són tres dies coi!

1 comentari:

  1. Hi estic d'acord. La nit de divendres, després d'uns mojitos a l'Estapera, vam anar a donar un tomb pel centre, i no semblava que fos Festa Major. Més d'un va decidir tancar-se al local co-regentat pel teu germà.

    Han muntat un guetto que fa molt contenta a certa gent del centre, però que, de fet, significa la mort de la Festa Major nocturna. Molt burgès tot plegat. Ho trobo lamentable.

    ResponElimina