"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dijous, 17 de novembre del 2011

75è aniversari de la mort de Josep Sunyol.




Enguany se celebra el 75è aniversari de l'assassinat del president del FC Barcelona (1935-36) Josep Sunyol, per part de les tropes feixistes, a la serra de Guadarrama. Va ser afusellat sense judici previ juntament amb tres companys de viatge (un periodista del diari "La Rambla", un tinent republicà i el xofer) quan visitaven el front republicà a l'inici de la guerra, l'any 1936.

Josep Sunyol va ser un destacat membre d'Esquerra Republicana de Catalunya i va arribar a ser diputat al parlament espanyol defensant la causa catalana, i també es va destacar en la defensa de la cultura i la identitat catalana a través del setmanari (i més tard diari) "La Rambla", una publicació que pretenia lligar els conceptes d'esport i ciutadania per a millorar la societat del seu temps.

En definitiva, un home compromès socialment i política amb les llibertats dels pobles i de les persones. Un defensor i impulsor de la catalanitat, que va tenir clar que el Barça era un dels millors símbols de la catalanitat, i un magnífic representant dels més nobles valors. Un personatge clau en la història de l'esport català, ja que a més de presidir el Barça, va ser president de la Federació Catalana de Futbol, i va impulsar la premsa esportiva catalana i catalanista.

Diuen que el FC Barcelona està preparant un homenatge a Josep Sunyol que es portaria a terme en un partit de lliga al mes de desembre. Esperem que els actuals dirigents del club estiguin a l'alçada del personatge i li facin un homenatge com es mereix. Avui més que mai, cal recordar la figura del Josep Sunyol, el seu compromís amb el país, amb la gent i amb la llibertat. Tant de bo actualment hi hagués dirigents amb les idees tan clares i amb un xic del seu compromís. Malauradament, en els temps que corren,  sembla que preocupa més el negoci que no pas els sentiments.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada