"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dijous, 1 de desembre del 2011

Propostes per a les noves Junta-Tècnica de Minyons.


Recullo el guant llançat pel company de colla, expresident, i amic, Enric Cardús des de la web de la colla, i vull fer una exposició pública d'algunes coses que considero caldria canviar-modificar-millorar-provar de cara al futur. No vull que s'entengui aquestes propostes com una crítica a l'actual junta i tècnica, a qui vull agrair públicament la seva dedicació i estima per la colla, sinó com una aportació d'idees pels futurs dirigents de la colla. I espero que no surti ningú proposant que escrigui menys i actuï més, i que si tinc el que haig de tenir que em presenti per a cap de colla o president. Efectivament, de moment, no tinc el que cal per afrontar un repte de tal magnitud, però crec que hi ha a la colla un bon grapat de gent suficientment capacitada per donar el pas endavant.

De fet, les meves reflexions no es dirigeixen únicament als caps visibles i màxims dirigents de la colla, sinó també a tots i cadascun de nosaltres, Minyons més o menys actius, amb major o menor presència als assaigs i les actuacions.

En primer lloc, crec que caldria revisar les formules d'assaig preestablertes. Sé que a Minyons hi ha uns costums i unes maneres de treballar molt arrelades, però hauríem d'intentar millorar les dinàmiques d'assaig en la mesura que sigui possible.

- Més proves per la gent de pinyes: 

- Animar als nouvinguts a que vinguin més d'hora per poder'ls-hi donar proves. Si no podem recuperar els assaigs d'aprenentatge, com a mínim es pot avançar feina de 21:30 a 22:00.

- Fer més treball tècnic amb la gent de pinya-folre-manilles. No cal esperar als assaigs massius per enfilar gent a dalt. Es pot treballar la tècnica del folre i les manilles amb una sola rengla, enganxats a la columna...

- Col·locació de la gent a les pinyes més dinàmica. Em sembla perfecte que es canti a tothom a la pinya pel fet que tothom se senti important. El que no pot ser és que un dia d'assaig especial només puguem fer dues proves. Cal treballar nous sistemes per muntar les pinyes, folres i manilles. Potser amb un equip de pinyes més nombrós es podria intentar que cada tècnic s'encarregui de buscar i col·locar un sector (quesito) de la pinya, i després el cap de pinyes cantaria ràpidament per saber si tothom és a lloc.

- Pel que fa a l'assaig de canalla, també caldria implicar a més Minyons per tal de que es puguin realitzar moltes més proves. Estic convençut que hi ha un bon grapat de jovent que estaria encantat a col·laborar en aquest sentit i que es comprometeria de bon grat.

- Cal recordar constantment les posicions de seguretat a les pinyes, i la manera correcte de treballar. Sovint es donen per sabudes moltes coses i després et trobes gent mal col·locada, mides molt desiguals, espatlles baixades...

- Interès immediat per cada nova persona que trepitja el pati d'assaig. Les seves motivacions, aspiracions... I donar-li "vidilla" des del principi perquè no es cansi aviat i marxi.

Pel que fa a la gent de la colla, crec que hi ha molts aspectes a millorar:

- Puntualitat als assaigs. Sobretot aquelles persones amb major responsabilitat, per poder fer les proves necessàries quan encara hi ha la canalla.

- Voltar bé totes les proves.

- Respecte per les decisions de la tècnica. Sabem que hi ha uns quants Minyons que pensen primer en ells mateixos i després en la colla. Potser que s'ho facin mirar. 

- Portar la vestimenta adequada i la faixa.

- Més silenci i concentració quan hi ha una prova.

- Portar a gent nova a la colla, i acollir als que arriben. Que siguem més, depèn també de nosaltres.

Pel que fa als assumptes organitzatius, crec que ens en sortim prou bé, tot i que tot és millorable.

- Crec que valdria la pena implicar més gent en l'àrea de "dinamització" per evitar cremar a tot el que s'hi posi. Estem en un moment d'entrada de gent nova i cal continuar promovent les accions socials per enfortir els lligams. Aquest any hi ha hagut bon ambient i molta festa, i no s'hauria d'aturar.

- Tal i com diu l'Enric, cal aprofundir en el tema de la Participació, oferint nous canals d'expressió d'idees i nous canals perquè la junta sàpiga el grau d'acceptació de les accions dutes a terme. No podem esperar tot un any per resoldre les coses que no funcionen (si n'hi ha) des d'un principi.

- Cal facilitar a la gent la possibilitat de col·laborar amb la colla, i tothom ha de ser conscient de la feina que suposa tirar la casa endavant. Les xerradetes informatives després d'assaig de tant en tant, poden ser de gran utilitat.

1 comentari:

  1. recordo xerrades després d'assaig, el 91 ó 92, amb el Negre, al primer pis, sense poder repenjar-te en alguna paret, per por no caigués. Es comentaven posicions, sensacions, dubtes, n'estavem aprenent i recordo que et donaves compte que eres un més però igual d'important, que com treballaves era important, que seies allà a terra i parlaves de tu a tu amb el cap de colla, amb els tècnics. Guardo imatges al meu cap, com flaixos, i guardo la sensació que varen ser molt útils! Després d'aixó, m'encantava posar-me darrera les laterals voltant a assaig, observant les posicions de les mans, i fer de tancar cordons, observant que no baixessin les espatlles, fer de crossa o pujar a un folre amb la mateixa satisfacció! Abans d'aixó, apart de la amistad de la gent que em va portar a assaig, alló que havia rebut més era fredor per certa gent del tronc a plaça, cert menospreci i el cert és que del equip de tronc l'únic que recordo -apart d'aquesta fredor- és 3 ó 4 anys després d'incorporar-me a la colla super asiduament i presentar-me en candidatura a la junta directiva, enmig de la assemblea, el equip de troncs es va aixecar a preguntar quí collons era jo! El caliu entre els diferents equips tècnics sempre ha marcat diferències!! S'ha de cuidar i les reunions després d'assaig eren molt útils, no només reunir-se els tècnics, que ja sé que tenen molta feina!

    ResponElimina