"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dijous, 8 de març del 2012

Hem guanyat? Hem perdut? El TSJC i la immersió lingüística.


El bilingüisme fa mal?

Fa unes hores, el TSJC ha resolt avalar el model d'immersió català amb "concessions". O sigui, que us deixem que continueu ensenyant als infants interessats en aquest dialecte regional que enriqueix culturalment i lingüística al regne d'Españia, però que sapigueu que les criatures españioles que ho requereixin, tenen el dret a ser escolaritzades en la llengua de l'imperi. A veure si s'enteren aquests catalans que això és Españia i aquí tothom té dret a ser escolaritzat en la llengua que triï. Perdó, té el dret a ser escolaritzat en la llengua de l'imperi, perquè si tria l'àrab, el mandarí, el rus o el wolof, l'enviaran a prendre pel cul, si no és que el deporten directament al seu país d'origen.

Ens trobem davant d'un problema polític-ideològic i no pas lingüístic. Està comprovat empíricament que a Catalunya el domini (i l'us) del castellà és superior al del català, i que un dels pocs àmbits on es pot intentar igualar aquesta diferència és en l'educatiu. Està demostrat que els estudiants catalans acaben la seva escolarització obligatòria sabent les dues llengües (català i castellà), tot i que tretze anys d'escolarització vehiculada en català, no sempre assegura el domini d'aquesta llengua, sobretot entre els estudiants de famílies castellanoparlants o d'altres llengües. Només cal escoltar a molts estudiants de l'ESO parlant el català. Què passaria si el català no fos la llengua vehicular?? Només cal mirar el model educatiu basc que permet tres models d'escolarització (euskera - mixte - castellà), i que genera una societat fragmentada i dividida, a part d'un país que pot acabar perdent la seva llengua pròpia, o relegant-la a l'àmbit domèstic.

Avui ha quedat clar quina era la preocupació real de les famílies que reclamaven l'escolarització dels seus fills en castellà. Després de la sentència del TSJC donant-los la raó en la seva reclamació i obligant a la Generalitat a oferir-los classes particulars en castellà, ara resulta que no es conformen amb que als seus fills se'ls ensenyi en castellà, sinó que volen imposar que a tots els alumnes de Catalunya se'ls ensenyi en aquesta "noble" llengua. Ah caram! Així doncs era això, oi? No volen la llibertat d'elecció lingüística, el que volen és poder imposar la llengua de l'imperi a la resta dels catalans.

Espero que no hi hagi gaires famílies tan imbècils com aquestes que han muntat aquest sarau, i que aquestes, que ara s'han sortit amb la seva, acabin marxant de Catalunya el més aviat possible. Suposo que quan comprovin que amb la seva demanda han aconseguit estigmatitzar als seus fills i marginar-los de la resta, potser es plantejaran la conveniència de marxar cap a Españia, on tots els nens seran igual que els seus, és a dir, españioles.

El bilingüisme d'entrada està molt bé, però ja començo a estar-ne fins als collons d'imposicions. Quan siguem independents proposaré l'anglès com a segona llengua. O el mandarí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada