"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dilluns, 29 d’octubre del 2012

Ensopegada i remuntada a l'actuació de Girona.

2d9fm dels Minyons ahir a Girona.



Ahir a Girona vaig viure sensacions molt diverses a mesura que transcorria l'exhibició de la nostra colla. De la decepció total que suposa tornar a ensopegar amb un castell que comença a semblar maleït i inabastable com el 5d9f, a l'alegria per recuperar-nos del cop físic i moral de la darrera llenya descarregant tot un altre monstre com el 2d9fm. Entre un castell i l'altre vam viure uns instants d'incertesa i frustració molt grans, i molts no volíem ni pensar en haver de marxar de Girona amb la cua entre les cames i amb el cap cot. Afortunadament, vam poder redreçar l'actuació, improvisant algun canvi al tronc del 4d9f, i apostant novament per intentar un castell que aquest any tenim molt ben assajat i que ens el creiem moltíssim, com el 2d9fm.

Com és possible que siguem capaços de descarregar amb tanta solvència el 2d9fm i no passem dels dosos en el 5d9f? Doncs la meva impressió és que encara no tenim un tronc pel 5 amb prou garanties. I si abans pensava que el problema era bàsicament la inexperiència d'alguns dels castellers novells de tronc, ara començo a dubtar d'aquesta excusa. De fet, aquest cop, la part del castell on hi havia més gent nova va ser la que va anar millor el poc temps que va durar el castell. En canvi, a la banda on hi havia la gent més experimentada, no van poder parar el bellugueig en cap moment. I aquest bellugueig s'està convertint en una cosa habitual dels troncs dels Minyons. I si aquest fet no és fatal en castells de la gamma de 8, 8 i mig o 9, sí que passa factura en castells superiors. Ho comprovem amb els darrers intents de castells com el 3d10fm, el 5d9f, o el pd8fm. La millora tècnica en l'estructura del 2 ens ha permès descarregar enguany fins a tres cops el 2d9fm.

Els Minyons fa uns quants anys que excel·lim a nivell de soca. folre i manilles. Som capaços d'enfilar manilles a l'assaig amb quatre gats, i fa molts anys que no se'ns ensorren, ni a l'assaig ni a plaça. Som capaços d'enfilar fins a sisens la gran majoria dels castells a l'assaig i de manera brillant. Fins i tot, comparat amb altres colles del mateix nivell, fàcilment. Però a l'hora de la veritat, quan s'ha d'enfilar tot, la cosa acaba cedint un cop rere l'altre. Té solució aquesta dinàmica negativa? Doncs la cosa està difícil, però jo crec que hi ha alguns elements imprescindibles per capgirar aquesta situació: en primer lloc, potser no n'hi ha prou amb dues o tres proves de castells de set nets a l'assaig, i caldria poder anar introduint a més gent nova amb capacitat de fer castells dels grossos. Això com se soluciona? Ni idea.
Per altra banda, es fa difícil assajar castells de set nets a partir de les 22:00 si la canalla ha d'anar l'endemà a l'escola. Crec que la gent del tronc ha de tenir un plus de dedicació per la dificultat i compromís de la posició que ocupen al castell.

Hem de perdre la por a introduir gent nova als troncs dels castells. En els darrers anys hem comprovat com de bé s'han anat introduint nous castellers al tronc com el Zambrana, el Bru, el Casanovas, l'Oriol Vinyas, el Xavi Jurado, etc. Crec que hi ha gent que té massa por als canvis, quan s'ha demostrat (per necessitat més que no pas per convenciment) que sempre hi ha gent capacitada per donar relleu en posicions de compromís. Cal continuar apostant per la gent nova, super compromesa i super motivada, i que volen assajar més i més. Podria donar uns quants noms de gent que ve a l'assaig, i que amb unes quantes proves podrien demostrar que són aptes per pujar als castells.

Una altra element possible que explicaria els problemes als troncs dels castells, seria la fragilitat d'aquests. Potser ens estem obsessionant amb alleugerir tant els troncs que els debilitem en excés. Cal plantejar si tenim els pisos superiors prou lleugers com per assegurar que els intermitjos i inferiors suportin als de sobre. O això, o falten unes quantes hores de gimnàs a alguns dels castellers del tronc...

Si ens comparem amb les colles que han aconseguit descarregar enguany el 5d9f, totes tres han aconseguit també el 9d8. Més enllà de la dificultat real que tingui aquest castell, el que és evident, és que aquestes colles compten amb 9 castellers, com a mínim, des dels baixos fins als quints, i això garanteix la possibilitat de tenir canvis i recanvis en altres estructures. Si sempre "jugues" amb els mateixos cinc castellers per pis, segur que costarà més trobar recanvis de qualitat.

Una darrera possibilitat de millora pel que fa al nivell tècnic dels troncs, és optar per l'opció entrenament específic amb xarxa. D'aquesta manera, amb menys gent a l'assaig, els castellers de tronc podrien fer moltes més proves amb la qual cosa, segur que es milloraria. Només cal mirar l'exemple del pilar, que en poques temporades es va passar de no veure pràcticament mai pilars superiors al de 5, a veure com més de deu colles aconseguien assolir el de 6 i fins i tot de 7 i de 8. Tot i que a mi, particularment, aquesta opció de l'assaig amb xarxa no m'acaba de fer el pes, ja que els castells perden part de la seva essència. Per sort, encara queda lluny el dia que un grup d'acròbates puguin contractar a un grapat de castellers per fer'ls-hi pinya i superar tots els registres.

Crec que d'aquí a Diada, les cartes estan bastant clares. Veig més factible el 3d10fm que el 5d9f, tot i que aquest darrer no el descartaria, ja que encara tenim tres setmanes per endavant per mirar de polir coses, i per recuperar la confiança de la gent de la colla. I perquè no, si tot va bé, pot ser en tercera ronda! Per allò de l'efecte eufòria...

3 comentaris:

  1. Em sembla que tots hi estem donant voltes, al 5 de diumenge, i també a les diferents problemàtiques que pateix la Colla des d'un temps ençà.

    Pel què fa al 5, potser només va ser que el vam agafar malament, o potser va ser que les camises relliscaven més de l'habitual, o potser va ser més un problema de confiança que no pas una altra cosa. Tanmateix, recordant els 5x9f que hem descarregat al llarg de la història, jo diria que de quarts cap amunt, eren si fa no fa igual de pesats que ara, fins i tot crec que alguns eren més lleugers. Per contra, el pis de terços, almenys a la banda del tres, tenia força més pes i volum que l'actual -a vegades no n'hi ha prou amb força i tècnica-. No sé si és per això, però jo li noto una vibració, fins i tot al 5x8, que mai no m'ha donat confiança de cara al de 9, tot i la evident millora que ha tingut durant la temporada.

    Dit això, i veient com estant els castells, crec que la nostra millor opció de cara a la Diada es diu 4x10fm. I ja sé que em diran que és una animalada. Potser sí, i segur que serà molt complicat aconseguir tota la gent que necessitem -i alguns dels segons que l'hauran de fer, pràcticament no han fet res en tot l'any, tot i venir als assaigs-, però molt haurà de millorar el 3 per aguantar-se sobre d'unes manilles, per molt bé que les fem. I, com bé dius, el 5 haurà de quedar com a darrera opció, perquè costa molt de creure-hi després de la caiguda de diumenge.

    El pitjor de tot, però, és que no hi ha res més. Ni fem castells aixecats per sota, ni fem el 7, ni fem el 9, ni tenim pilar, ni ens podem plantejar de treure folres mentre no tinguem més elements per equilibrar els pisos superiors. Per tant, toca trencar-nos les banyes -i potser alguna cosa més- en muntar manilles, i jugar-nos-ho tot a aquesta carta, ens agradi o no.

    PD: Jo m'ho passo molt bé amb els castells amb manilles, però crec que les espatlles de la gent de la soca tenen un límit. Serà important, per tant, planificar molt bé els darrers assaigs.

    ResponElimina
  2. Doncs, quasi que et dono la raó en el teu plantejament de Diada... (tres castells emmanillats? Està clar quines han de ser la primera i la segona ronda. La tercera ja no ho tinc tan clar...).

    Risto

    ResponElimina
  3. Vaja, segons el redactor d'El Periodico, vam acabar coronant el 5d9f... a veure si ens el compten al seu ranking.

    http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/terrassa/minyons-terrassa-aconsegueix-amb-folre-pero-amb-folre-manilles-girona-2236060

    ResponElimina