"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dimarts, 8 de gener del 2013

Imessimessimessimessi... (i van 4).



Ahir van donar la pilota d'or al millor jugador del món de l'any 2012, l'argentí Leo Messi. I en van 4 de seguides (2009, 10, 11 i 12). És el primer jugador en la història d'aquest trofeu que en conquereix tants, i de manera consecutiva. I amb tant sols 25 anys. Li van al darrera en nombre de pilotes d'or, exjugadors de la talla de Platini, Cruyff, o Van Basten, amb tres nominacions. Però amb el nivell de joc que ha assolit el Leo en tan curta edat, és molt probable que n'acabi conquerint unes quantes més, i deixi el llistó difícilment batible o igualable.

Tot i que hi havia un sector de la premsa madrilenya que feia campanya pel jugador portuguès del Reial Madrid, Cristiano Ronaldo, i un altre sector important de la premsa madrilenya i de la resta de l'estat espanyol que apostava per Iniesta o algun altre jugador de la "roja" (Iker Casillas, bàsicament, perquè el Xavi és català i ja no mola tant) pel fet que aquest any havien guanyat l'eurocopa, la gran majoria dels votants d'aquest premi (capitans i entrenadors de seleccions de tot el món, i periodistes esportius de mig món) han tingut molt clar qui era realment el millor dels millors, per quart any consecutiu. Més d'un 41% dels vots ha estat per Leo, mentres que Cristiano s'ha quedat amb un 23%, i Iniesta amb un escàs 10%.

Crec que avui en dia, queden pocs dubtes de qui és el millor jugador de futbol del món. Ho demostra partit rere partit amb el Barça, i darrerament també a la seva selecció nacional. Per molt que es digui que en Leo té a un magnífic equip al darrera que el fa millor, és innegable que ell també fa millor a tots els que l'envolten, i que sense ell, molt probablement el Barça no hagués aconseguit tots els èxits que ha aconseguit. Quants gols decisius en partits decisius? Quantes assistències de gol mil·limètriques? Quanta atenció del rival i quants defenses atreu en Leo quan és al camp?

Amb aquest jugador s'acaben els adjectius, doncs portem més de cinc anys intentant definir-lo i intentant explicar amb paraules les seves genialitats. Un jugador que és capaç de fer 91 gols en un any natural!! Que compta els hat-tricks a cabassos!! Que és capaç de xutar bé les faltes i els penals, de driblar en cursa, de driblar estant aturat, de triangular amb els companys amb tres contraris rodejant-lo, de marcar amb la dreta i amb l'esquerra, amb el cap, amb el pit, i fins i tot, amb la mà... Quina sort que aquest paio hagi vingut al Barça, i tingui el cap prou ben moblat. Si ja és difícil arribar a guanyar un premi individual com la pilota d'or un any, fer-ho quatre i consecutivament només està a l'abast del millor jugador de futbol de tots els temps. Gràcies Leo! I no t'aturis!

Ah! I a més, ara sabem que també és humà, i que també es pot posar nerviós quan ha de fer un discurs al recollir la quarta pilota d'or.

3 comentaris:

  1. Li doneu massa importància a això de la Bota d'Or. És una farsa, igual que ho són els Òscars, el Planeta, el Català de l'Any o el premi al millor Anxaneta, tot i que les comparacions sempre seran odioses.

    A banda d'això: Què va guanyar Messi l'any passat? Quin va ser el seu paper en els partits determinants -Barça & Madrid o Barça & Chelsea-?

    Els criteris sempre seran subjectius. Al meu parer, el millor jugador del món és Xavi -i des de fa molts anys-. I no ho dic perquè sigui terrassenc. Qui ha guanyat el Mundial i 2 Eurocopes? Ja sé que fa ràbia, però ha estat Ejpanya, i no recordo que aquest tal Messi -un paio que, si vol, podrà jugar amb la selecció catalana quan arribi el moment, encara que no parli català- jugui en l'equip d'aquesta monarquia bananera!

    I en Xavi porta mooooolts anys mantenint i millorant el seu nivell. Ja veurem com aniran les coses quan plegui, per molt Messi que tinguem... Ep, i la Champions del 2006, em sembla recordar que la vam guanyar tot i que en Messi estava lesionat.

    Fart n'estic de la Puta Bota d'Or. Només val la pena pel ridícul que fan en Cristiano i companyia!

    ResponElimina
  2. Lluís, coincideixo amb tu que hi ha premis que no es basen en la qualitat real del producte o de l'artista-professional. Però has de recordar que la pilota d'or és un premi que s'otorga després d'una votació de tots els capitans i entrenadors de les seleccions del món, i un munt de periodistes de tot el món. En aquest sentit, tot i que mai serà objectiu del tot, està bastant garantit que no es puguin cometre manipulacions molt flagrants.

    Crec que el fet que els votants són professionals de l'ofici, els dóna bastanta credibilitat, tot i que sovint passa que alguns voten més per amistats personals que per altres criteris. Però al final, resulta que ja van 4 anys que la gran majoria dels votants coincideixen a triar a Messi com el millor... per alguna cosa serà.

    I per mi Xavi és molt bo. Un gran jugador d'equip i que fa millor al seu equip. Però si em fessin descartar a un entre ell i Messi, ho tindria claríssim. Però claríssim. Messi guanya partits. Messi també faria guanyar a un Nàpols com va fer Maradona. Xavi poca cosa podria fer. Xavi al costat de Messi és molt millor. Messi sense Xavi també faria moltes coses. Recorda el segon gol al Madrid al Bernabeu a la Champions que van expulsar al PEpe (ell sol se'l va gestar i materialitzar). Una obra d'art. Una genialitat només a l'abast d'un jugador com ell.

    ResponElimina
  3. Aquell gol, amb Pepe al camp, no l'hagués pogut fer pas. Villarato!!!

    ResponElimina