"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dijous, 20 de juny del 2013

Literatura catalana amb majúscules. "Camí de Sirga"


Acabo d'enllestir la lectura d'un dels clàssics de les lletres catalanes (lapaoenques per alguns aragonesos catalanòfobs), "Camí de sirga", obra mestra de l'autor de la comarca del Baix Cinca, Jesús Moncada (Mequinensa 1941 - Barcelona 2005), i us vull recomanar vivament la seva lectura.

Es tracta d'una novel·la ambientada a l'antic poble de Mequinensa, actualment enfonsat sota l'aigua de l'embassament de Riba-roja d'Ebre, i les vivències (amors i odis, revoltes obreres, guerres) que s'estableixen entre alguns dels seus habitants, i visitants, al llarg d'un període que abasta des de principis del segle XX fins als darrers anys de la dictadura franquista. Tot això ambientat en un món de conques mineres, llaüts, navegants, i sirgants del riu Ebre.

El llibre et va enganxat paulatinament, i tot i que als inicis costa una mica seguir el fil dels fets històrics pels constants salts en el temps, i identificar a tots els personatges que van apareixent, a mesura que s'avança en la lectura, es va passant de les anècdotes personals inconnexes, a l'encaix de les històries i de les trames entre els diversos personatges.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada