"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

diumenge, 9 de febrer del 2014

Sant Fèlix 2014: Celebrarem enguany els 30?


Aquest matí m'ha arribat aquesta imatge de l'entrevista que han fet els del Punt-Avui al Guillem com a nou cap de colla dels Minyons. Malgrat que encara no l'he pogut llegir sencera, hi destaca el gran titular on el Guillem diu que "La història ens avala per anar a Sant Fèlix". Hi estic molt d'acord...

Enguany es compliran 30 anys de la primera actuació dels Minyons a la plaça de la Vila de Vilafranca per Sant Fèlix. Aquell 30 d'agost del 84, els Minyons vam descarregar en 2d7 i el 4d8, i vam intentar per primer cop en la nostra història el 3d8 sense èxit, que descarregaríem aquell mateix any a la nostra diada.

Des d'aquell any, els Minyons hem participat en la diada castellera de Sant Fèlix ininterrompudament fins a dia d'avui (tot i que enguany sembla que la cosa està una mica més complicada...). Allà hi hem fet alguns dels nostres millors castells tot i les dificultats per arrossegar gent en un dia laborable, i amb l'afegit d'un mes d'inactivitat per l'aturada de vacances. Tanmateix, no crec que mai ens puguin retreure que no hàgim estat al nivell que la plaça es mereixia,o com a mínim, que no hàgim anat al màxim de les nostres possibilitats.

Com a mostra alguns exemples: 

- l'any 84: intentàvem per primera vegada el 3d8.
- l'any 86: intentàvem per primera vegada el 2d8f.
- l'any 87: 3d8, 2d8fc (primer de la nostra història) i 4d8c.
- l'any 89: primer intent de 3d9f que no es carrega pels pèls (el descarregaríem aquell any per la diada).
- 89/90/91: tres intents de 3d9f. 
- l'any 93: descarregàvem el segon 4d9f de la nostra història a més d'intentar el 3d9f, i carregar un 5d8.
- l'any 94: fèiem la primera "tripleta màgica", que repetim els anys 95 i 96.
- l'any 97: carregàvem el 5d9f.
- l'any 98: descarregàvem el 2d9f i intentàvem el 5d9f.
- l'any 99: intentàvem per primera vegada el 4d9fa.
- l'any 00: descarregàvem el 2d9fm.
- l'any 01: descarregàvem el 4d9 (primer de la història a Vilafranca) i el 2d9fm, a més de carregar un pd8fm.
- l'any 02: 2d9fm, 4d9fa c., 5d9f, pd7f.
- l'any 03: 5d9f, pd8fm c.
- l'any 05: 2d9fm c.
- l'any 06: 5d9f, 2d9fm.
- l'any 07: 2d9fm.
- l'any 08: 5d9f c.
- l'any 10: 2d9fm c., i5d9f, 3d9f, 4d9f.  
- l'any 11: 2d9fm, 3d9f, 4d9f, ipd8fm.
- l'any 12: i2d9fm
- l'any 13: 2d9fm c.

És molt probable que si es fes una enquesta entre els minyons per triar quina és l'actuació castellera més esperada de l'any, la gran majoria diria que Sant Fèlix, tot i que sempre hem volgut/pogut fer els nostres millors castells a casa nostra. Ho constaten les grans mobilitzacions que hi fem cada any malgrat les complicacions inherents a la data. Ho constaten també els assaigs multitudinaris de les jornades prèvies. Ho constaten els grans castells assolits històricament en aquesta cita. Ho constata també la passió i alegria amb que molts minyons viuen la festa major vilafranquina més enllà dels castells. 

Personalment, soc molt conscient que enguany els Minyons tenim més paperetes que mai a la rifa per quedar-se fora de l'actuació de Sant Fèlix, però encara mantinc una certa esperança que els administradors de la festa major vilafranquina valorin l'historial dels Minyons al llarg d'aquests 29 anys, i considerin les possibilitats reals de la colla aquest any en que l'actuació cau en dissabte, i en que la resta de colles grans poden estar un xic més condicionades, i més conservadores, pel fet de ser any de Concurs. Qui diu que enguany no ens podem presentar a Sant Fèlix amb 4 grans castells en cartera? Com bé diu en Guillem, la història ens avala.

3 comentaris:

  1. no sóc d'escriure massa, sobre aquest temes ja que estic força "out", però no ens veiem massa sovint i com se que ets defensor de la llibertat d'opinió i no t'ofendràs,.. si de cas el que haurien d'avalar els els castells a plaça, els assajos ja fa anys que ja no valen un pito si després a plaça no pots fer ni el 4d9f, i la historia com a argument és més aviat pobre i a més molt relatiu, no m'hi estendré. Anem bé si hem de recuperar el nivell per l'aval de la historia, i anem bé si s'ha d'anar a sant felix pidolant un lloc, una mica d'amor propi per favor.. amb ell no estaríem parlant de passat, sinó de present. Be, no estaríem parlant ni de la possibilitat de no anar-hi suposo. Dos gamma extra per festa major i s'acaba la polèmica, això és el que falta..
    rogerdegracia

    ResponElimina
  2. Però el fet és que si una colla fa una temporada millor que una altra perquè no anar-hi. Això ho decideixen els administradors, però, per exemple la Colla Jove no hi té dret havent batut el rècord de cincs de nou consecutius? Com es pot dir que no perquè en la història d'una altra colla hi ha anat més anys?. El mateix va passar amb els Nens.

    ResponElimina
  3. Roger, un plaer llegir-te per aquí.

    Tens tota la raó. La història no pot ser un argument etern per fer mereixedor o no de tenir lloc a Sant Fèlix, però tampoc seria correcte dir que hem estat vivint de la història per anar-hi tot aquests anys. Quantes edicions de Sant Fèlix hem estat per sota del nivell de la resta de colles convidades (Lagartus a banda)?
    Que no tinguem el nivell de finals dels 90 i principis del segle 21 no significa que no estiguem a l'elit del món casteller en comparació a la resta (lagartus a banda).
    I si bé és cert que les colles capdavanteres apreten i s'enlairen, crec que els Minyons també estem en aquest procés d'enlairament, i no descartaria que enguany estiguem capacitats per assolir castells com el 2d9fm, el pd8fm, el 4d9, el 5d9f, el 3d10fm, el 9d8...
    Temps al temps.
    Risto

    ResponElimina