"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

diumenge, 20 d’abril del 2014

Està clar qui talla el bacallà a la CCCC...

Article aparegut al Diari de Tarragona (mira que hi ha colles a Tarragona i han hagut de posar als Minyons).

Aquesta nova temporada castellera es preveu especialment animada, i no tan sols pel fet que enguany és any de Biennal/Concurs/Mundial i tot el món, casteller inclòs, viu pendent d'aquest esdeveniment. Aquest 2014 continua l'expansió de la nostra activitat arreu del territori, i si continua la dinàmica actual de formació de noves colles, arribarem al centenar d'agrupacions (ai, si Isidre de Rabassó aixequés el cap...) en un obrir i tancar d'ulls.

Però més enllà de concursos, colles noves, Sant Fèlixs, i mandangues vàries, si hi ha un fet que hagi revolucionat realment la ja de per si prou animada temporada castellera, aquest és, sens dubte, la nova normativa de la CCCC. Destaquen un parell de punts relatius a la seguretat-sinistralitat dels castells que es fan a les actuacions: per una banda, una penalització/multa de 10 euros per castell caigut, i per altra, un increment de la quota d'afiliació a la CCCC, variable en funció del tant per cent de caigudes superior a la mitjana de caigudes de totes les colles l'any 2013 (3%). Ole tu!!

Vaja, que si els Castellers de Vilafranca, amb un pressupost de més de mig milió d'euros, i amb una massa social que en ocasions pot arribar al miler de castellers, caiguessin (Déu no ho vulgui) 4 o 5 vegades enguany sobre 150 castells realitzats, això li podria suposar una penalització total d'uns 40 o 50 euros. Per tant, un 0'01% del seu pressupost, si arriba.

En canvi, si els bons dels Carallots, que tot just comencen, amb un pressupost estimat (per mi) de 20.000 euros, i una massa social de cent castellers aprox., caiguessin 8 o 9 vegades sobre 80 castells realitzats (Déu no ho desitgi, però ja se sap, els inicis són difícils), això li podria suposar una penalització d'uns 80 o 90 euros, més un variable de, posem, 165 euros (20 euros x 8'25% més de caigudes). Total, uns 250 euros en penalitzacions. D'un pressupost de 20.000, això suposa gairebé un 1'25%. Comparat amb el 0'01% dels verds. Un xic desproporcionat em sembla a mi...

En tot cas, suposo que cap colla haurà de pagar finalment ni un euro en concepte de variable, ja que és fàcil reduir el tan per cent de caigudes a base de fer molts castells "fàcils" a les actuacions. O també hi ha alguna norma escrita que defineixi el nombre de castells que pot fer una colla? Si a final de temporada una colla se n'adona que està per sobre del 3% de caigudes, simplement ha de començar a fer pilarets de 4 fins que el percentatge baixi al llindar establert pels de la CCCC.

I pel que fa a la TxC ("taxa x caiguda" o "taxa x la Coordinadora"), ja m'imagino l'escena al proper Concurs de Tarragona, quan una colla es plantegi un castell inèdit o de difícil execució per a aquesta, el tresorer amb la barretina recollint calés entre la parròquia per fer front a les possibles despeses si el castell fa llenya. Una ajudeta!! Jo crec que a partir d'ara, els contractes de les actuacions hauran de contemplar una clausula per la qual el contractant assumirà les despeses adicionals per possibles caigudes...

Crec que aquesta nova normativa, com ja ve sent habitual amb la CCCC, penalitza principalment a les colles "petites" i a les que comencen (menys massa social, menys pressupost, menys suports...). Potser va sent hora de replantejar això del repartiment de les quotes de poder dins de la CCCC, per evitar que set o vuit colles tinguin més poder que quaranta o cinquanta. La CCCC cada vegada em recorda més al G-8, en tota la negativitat del terme.



2 comentaris:

  1. Risto, respecto la teva opinió, però com ja t'he comentat altres vegades, no t'informes be prèviament, i et perd les ganes de la polèmica per la polèmica. Podem estar d'acord o no en que la mesura, encertada o no, és pugui prendre com un càstig o potser es pot prendre com un incentiu, però dubtar de la integritat de les colles i dels seus representants que integren la junta de la CCCC, ho trobo fora de to, més quan Minyons hi té un representant.
    Quan vulguis en parlem

    ResponElimina
  2. Pere, no dubto pas de la integritat de cadascun dels representants de la CCCC. Però em dóna la impressió que el "G8" mana massa, i que es prenen decisions sense tenir gaire en compte/consideració al conjunt del món casteller. Aquesta nova normativa la trobo del tot desencertada. No es pot fer pagar el mateix cànon a una colla amb 100 membres que fa castells de 6 i de 7 que a una altra amb 1000 que en fa de 9 i de 10 (quin és el risc de lesió en un castell de 6 i en un de 9?), és absurd i injust. I això dels precentatges de caigudes... es poden veure autèntiques excentricitats per tal de lliurar-se d'aquesta penalització!
    I l'opinió me la generen les notícies que apareixen als mitjans i alguns comentaris que sento pel pati. Potser m'enganyen, per això t'estaré molt agraït si em convences de les bondats de la normativa. A l'assaig ja anirà bé! ;-)

    Risto

    ResponElimina