"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dimarts, 9 de setembre del 2014

Un cop més, se'ns pixen a sobre i diuen que plou.

En vermell: missatge del Departament d'Ensenyament als mestres nomenats. En verd, % de jornada assignada al substit.

Un any més, el Departament d'Ensenyament de la Generalitat maltracta als mestres i professors interins-substituts. Per una banda, amb la retallada de sou i feina del 15% respecte a la resta de docents que ve aplicant en els darrers dos cursos, i per altra, amb la incorporació al lloc de treball el mateix dia de l'inici del curs dels infants, és a dir, el 15 de setembre enguany. Això implica que aproximadament el 15% dels mestres i professors de les plantilles dels centres docents públics no hauran pogut preparar el curs com és degut, amb la conseqüent afectació a la qualitat educativa que aquest fet comporta.

Però si aquesta discriminació d'un sector dels treballadors públics de l'ensenyament ja és força greu i llastimosa de per sí, la situació es converteix encara en més patètica i humiliant quan el mestre que obté un lloc de treball com a substitut en els nomenaments de principis de setembre, se sent pressionat pel propi Departament per tal de contactar amb l'escola assignada (anar a l'escola, vaja) abans fins i tot de l'inici de la relació laboral o contracte ("el més aviat possible")... És a dir, cornuts i pagant el beure! Oi que no es demana als mestres funcionaris que s'incorporin un parell de dies abans d'acabar les vacances (el 30 o 31 d'agost) per fer un favor a l'escola o al Departament? Doncs que ens respectin també als interins-substituts, i si volen, o necessiten que preparem alguna cosa abans que els nens comencin (jo opino que sí), que ens contractin des del dia 1 igual que la resta i no el 15!!! Collons!!!

Encara hi ha un altre tema que m'indigna especialment, i que afecta al maltractat i discriminat col·lectiu de mestres interins-substituts, i és el dels contractes brossa, amb jornades del 33%, 42'5%... Aquest tipus de contracte, que suposa el gruix de les contractacions d'interins-substituts a principi del curs, és el més semblant a una relació d'esclavatge al segle 21. Imagineu-vos un mestre substitut que visqui a Lleida i que l'enviïn a treballar a la Vall d'Aran amb un contracte del 33% de jornada... Aquest mestre el més probable és que perdi calés per anar a treballar. Creieu que això és sostenible? I tinc entès que els mestres que s'acaben d'incorporar a la borsa d'interins del Departament no poden renunciar a una plaça d'aquestes reduïdes si no volen que els facin fora de la borsa. És a dir, que com el gos de l'Hortelano, que ni menjava, ni deixava menjar, el Departament ni dóna bona feina, ni deixa trobar bona feina, amb l'amenaça de fer-te fora de la borsa. O com ha passat amb alguns interins de la borsa que no havent treballat pràcticament al llarg de tot el curs, els han nomenat per primera i única vegada al mes d'abril o maig, potser per una substitució d'un parell de dies a tot estirar, i han hagut de deixar les feines que estiguessin fent al no poder renunciar a un nomenament del Departament d'Ensenyament a risc de sortir de les llistes...

Crec, sincerament, que el govern de la Generalitat, abans de plantejar-se la restitució de la segona paga extra a tots els docents a partir del 2015, hauria de preocupar-se per tornar a equiparar les condicions laborals de tots els mestres i professors, i acabar amb aquestes discriminacions que generen tanta frustració i malestar en una part molt important del cos de docents, i que acaben afectant a les pròpies dinàmiques escolars, i a la qualitat educativa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada