"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dilluns, 3 de novembre del 2014

375è aniversari de la mort d'un dels nostres patrons, Sant Martí de Porres.


Sant Martí de Porres, conegut com a Fray Escoba (Lima, 9 de desembre de 1579 - 3 de novembre de 1639), va ser un religiós dominic peruà, venerat com a sant per l'Església catòlica. Era membre del Tercer Orde de Sant Domènec i va ser el primer sant negre d'Amèrica.

És, a més a més, sant patró de la colla castellera dels Minyons de Terrassa. La seva primera aparició pública com a "membre" patronal de la colla, es produeix a la rua carnavalesca de la ciutat de Terrassa l'any 1997, com a "mascaró de proa" (figura decorativa i protectora de la nau) del vaixell pirata, de la comparsa de pirates de la colla. La imatge fou obra de l'artista terrassenc i minyó Ragà.

Vaixell pirata comparsa dels Minyons l'any 1997. (Foto: Carles "Ganso" Valero)


L'any següent, tornaria a apareixer novament a la rua de Carnaval, damunt d'un dels passos de la "Confraria del Sant Tres de Déu", que s'endugué el primer premi de comparses per segon cop en la història de l'entitat (la primera ocasió va ser l'any 1988 amb la comparsa "El guerrer Bernat del Carall Trempat").

La tercera aparició pública del sant va esdevenir en la diada de la colla de l'any 2000, per molts encara recordada, en la representació dels actes i balls protocolaris de la festa major de Vilavella, tema d'aquella diada, organitzada pels "xaqueterus" de la colla. Aquella processó al Raval de Montserrat amb la imatge del Sant Martí de Porres va despertar algunes susceptibilitats i es van llençar algunes crítiques (fins i tot de caràcter institucional!) que ni el propi sant podrien entendre ni compartir.

D'aleshores ençà no s'han tornat a produir aparicions públiques del sant, tot i que se'l continua venerant en diferents actes no institucionals, i són molts els Minyons que es pregunten que què ha passat amb la figura del sant. El tornarem a veure aviat?

Ofrenes al patró Sant Martí de Porres al local de la colla. (Foto: Carles "Ganso" Valero).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada