"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dimarts, 27 de gener del 2015

70è aniversari de l'alliberament del camp d'extermini d'Auschwitz-Birkenau (Polònia).




Avui es commemora el 70è aniversari de l'alliberament, per part de tropes russes, del camp d'extermini nazi d'Auschwitz (Polònia). En aquest cap van morir al voltant d'1'1 milions de persones, la majoria jueus hongaresos i polonesos, a banda de presos polítics, gitanos, etc. Trens replets de presoners arribaven a les portes del camp, i eren enviats directament a les cambres de gas. Uns pocs van sobreviure treballant pels alemanys seguint el lema que es llegia a l'entrada del camp "Arbeit macht frei".

Costa arribar a comprendre com l'ésser humà pot arribar als nivells de barbàrie que van assolir els nazis durant la segona guerra mundial (el psicòleg austrohongarès Wilhelm Reich va intentar explicar-ho en el seu llibre "Psicologia de masses del feixisme"), i que hem tornat veure repetit en altres episodis més recents com la matança d'Srebrenica, o el genocidi de Rwanda.

És molt alarmant que en ple segle 21 estiguin agafant embranzida formacions polítiques d'ideologies extremistes, xenòfobes, racistes, supremacistes, a indrets tan suposadament "civilitzats" com Grècia (Alba Daurada), Alemanya (Pegida), França (Front Nacional), Holanda (Partit per la Llibertat), Àustria (Partit de la Llibertat), Hongria (Moviment per una Hongria Millor)...

Està clar que l'home és l'únic ésser humà capaç d'entrebancar-se dos cops amb la mateixa pedra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada