"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dilluns, 8 de maig del 2017

Visca la Cultura Popular low cost!!

Font: La Torre del Palau / Nació Digital.


El diari digital local "La Torre del Palau" ha publicat avui un estudi del cost d'alguns dels principals actes/artistes de la passada edició de la Festa Major de la ciutat. De les dades publicades, destaca l'important desequilibri de despesa entre la cultura popular i els artistes diversos. 

M'indigna que un cantant, sigui quin sigui, es pugui emportar 40.000 euros per actuar durant una hora i mitja, mentre que una grup de cultura popular de la ciutat com els Minyons, que agrupa a més de 500 persones i que aconsegueix omplir de públic la plaça durant un parell o tres d'hores, no s'emporti ni 5.000 (aprox. ja que l'actuació entra dins del conveni anual)

Apostar per la Cultura Popular no és simplement apostar per un model festiu tradicional i participatiu, sinó que és una aposta per la convivència, la integració i la cohesió social. 

Els 40.000 euros del Perales (y se marchó...) de l'any passat, o els 40.000 que cobrarà el Bustamante enguany, són una inversió del PSOE de Terrassa de cara a les properes eleccions municipals. Els 5.000 euros dels Minyons són una inversió en cultura amb majúscules, amb tot el que això comporta: Són la garantia que els castells, un fet cultual amb més de dos segles d'existència a Catalunya, puguin continuar ben vius a la ciutat i que d'aquesta manera, molts terrassencs i forans continuïn ajuntant-se dos o tres cops per setmana amb un objectiu comú, bastint castells i vincles de ciutadania.

Em sembla bé que es contractin artistes de tota mena (músics, pallassos, actors de teatre, o titellaires...). El que no em sembla bé és la desproporció pel que fa al valor que se'ls dona, i el preu que es paga, en comparació amb la cultura popular, que és, al cap i a la fi, la que ajuda a dinamitzar socialment la ciutat al llarg de tot l'any, no solament per Festa Major.

6 comentaris:

  1. El Bustamante cobra 40.000 €uroooos? El Perales encara canta????
    Per al meu gust, malaguanyats diners públics.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Encara no ho han fet públic, però em puc imaginar que per aquí aniran els trets...

      Elimina
  2. A la partida de cultura popular dubto que hi hagi cap aportació a Minyons, com a molt la colla convidada, les ambulancies (si no està a infraestructures) i l'avituallament... De fet és molt trist que a final de l'any tinguem menys subvenció per tot l'any que el que cobra en Perales en una nit.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Efectivament, no hi ha una aportació específica per a cada actuació de la colla a la ciutat, sinó un conveni per a tot l'any. En tot cas, com bé dius, aquest conveni anual queda bastant lluny del que va cobrar el Perales per un concert. És el què té que el PSOE mani a l'ajuntament...

      Elimina
  3. A Sabadell som massa garrepes per pagar tant als cantants

    ResponElimina
    Respostes
    1. A Sabadell sabeu valorar la cultura popular com cal i per això fa un bon grapat d'anys que convideu els Minyons de Terrassa a la diada castellera del diumenge.

      Elimina