"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dijous, 25 d’octubre del 2018

20 anys del primer 4d9 del segle XX.

      
Primer 4d9 del segle XX. Plaça del Vi, Girona (25-10-1998).

Tal dia com avui fa 20 anys, els Minyons descarregaven el primer 4d9 del segle XX a la Plaça del Vi de Girona, amb motiu de les Festes de Sant Narcís. Una colla amb tan sols 19 anys d'història era capaç de batre un dels "monstres" castellers de l'època, i ho feien a una ciutat sense tradició castellera i força allunyada, geogràficament, de la zona "calenta" castellera. I per més inri, ho feia en una jornada molt simbòlica, coincidint (casualitats de la vida) amb l'actuació de Santa Úrsula a Valls, bressol dels castells.

No era el primer intent sobre aquest castellàs, ja que s'havien fet dos intents amb anterioritat, els anys 94 i 96, a la Diada de la Colla, a finals de novembre. El primer d'aquests, ja va estar molt a prop de ser carregat. Va anar d'escassos segons.

Fonts històriques diuen que aquest castell s'havia fet com a mínim una vegada l'any 1881, a càrrec de la colla Vella dels Xiquets de Valls a Tarragona.

7 comentaris:

  1. En aquell 1998 Minyons es disputava de tu a tu l'hegemonia castellera, per no dir que els Verds anaven a remolc. Poc després d'aquest 4d9 a Girona (que es veure'l i esborronar-me), veu descarregar el primer 3d10fm de la història. Minyons sempre pioners, sempre forts quan toca fer història.

    Entre les dues vostres actuacions hi va haver 'Sant Tres de Deu'. En aquells moments jo no formava part de la meva colla actual, era d'una colla petiteta i vam ser cridats per fer soca al 3d10fm que Vilafranca volia fer abans que vosaltres. Hi vaig anar, ho reconec, i va ser tediós pels peus desmuntats i intents. Però també va ser emocionant. Però va quedar en carregat. Una setmana després, Minyons vau fer allò que de manera molt vulgar es coneix com 'anar amb la polla fora', i vau descarregar no un, sinó dos tresos de deu. Amb una solvència, amb una autoritat, que us va valer el respecte de tothom. Menys dels Verds, suposo. Per diades com aquella, o temporades com aquella, sóc fan dels Minyons, encara que sigui una colla irregular, encara que algunes temporades us costi més. Però sempre torneu. I quan torneu és per fer història. Per exemple, per ser els primers que descarregueu dos castells de 10 en una mateixa diada. Això ho vaig veure en directe. Encara em trec el barret cada cop que hi penso.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Efectivament Xexu, el 98 va ser un any bestial tant pel que fa als reptes assolits, com pel nivell d'execució dels mateixos, i la intensitat de la rivalitat amb els Verds.

      Com bé dius, els Minyons sempre hem tingut uns cicles de pujades i baixades, però hem acabat marcant el pas del món casteller amb les consecucions d'un bon grapat de castells inèdits.

      Ara sembla que s'obre una nova cursa per veure quina serà la primera colla a coronar el 3d9, el 4d10f, o el 9d9f. Tots tres a l'abast al meu entendre.

      Elimina
    2. El que més em sorprèn és que del que menys es parla és del que més a l'abast veig jo, si deixem de banda que requeriria un folre de més d'un centenar de persones i la soca que això comporta, que és el 4d10f. Que la Vella optés pel 2d9f a Santa Úrsula quan només porta dos 2d8 descarregats i en canvi té un domini insultant del 4d9 em sobta, però suposo que és una mostra de la dificultat que comporta pujar el 4 sobre un folre. De totes maneres, si no és que hi ha una davallada de castellers a totes bandes, no crec que triguem a veure algun d'aquests castells a plaça. Seria de justícia poètica que vosaltres estrenéssiu el 3d9.

      Gràcies per no tenir-me en compte que anés a ajudar a Sant Tres de Deu.

      Elimina
    3. Haha, suposo que devies anar enganyat a cals verds...

      Ho he parlat amb algun minyó això que comentes de l'aposta pel 2d9f de la Vella en comptes del 4d10f, i només se m'acut que fessin algunes proves i els semblés més complicat d'encaixar el folre... Perquè veient la consistència del 4d9, sembla estrany no apostar per pujar aquest un pis.

      I de moment, el 3d9 és el castell inèdit més intentat i sempre ha quedat prou lluny de ser carregat. Els castells nets tenen poca defensa i per a la gent del tronc és molt bèstia el canvi de mentalitat de assajar-ho a la xarxa i fer-lo sense a plaça. El nostre primer 4d9 s'havia assajat sempre sense xarxa i segur que aquest fet va ajudar a que la gent del tronc se'l cregués i respongués amb major serenitat a plaça. A banda que la Plaça del Vi de Girona era ideal pel que fa a tensió castellera de baixa intensitat.

      Elimina
    4. D'acord amb tot el que expliques. Sobre la Vella, l'única explicació que se m'acudeix és aquesta, el folre del 4d10f ha de ser una brutalitat. I sobre la xarxa o no penso que tens molta raó. Diria que això ens passa a nosaltres amb els pilars, per exemple. De totes maneres, a mi m'agraden més els castells amb pinyes i folres grans que els nets. Però si aquests són l'última frontera, que sigui Minyons qui el tregui!

      Elimina