"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dimecres, 17 d’octubre del 2018

El "temazo" del dimecres. Public Enemy - "Fight the power".


Ahir va fer 50 anys que dos atletes nord-americans, Tommie Smith i John Carlos, van alçar el puny al cel, cobert amb un guant negre, dalt del pòdium a l'estadi olímpic de Mèxic mentre sonava l'himne dels EEUU en l'acte d'entrega de medalles, donant suport a la causa dels Panteres Negres del seu país que lluitaven contra la discriminació racial i la repressió a la comunitat negra.

Anys més tard, al 1990, el grup novaiorquès Public Enemy, publicaven aquesta cançó inclosa a l'àlbum de títol "Fear of a black planet", on revifaven la crítica al sistema racista nord-americà, i rememorava velles lluites de la comunitat negra. Lluita contra el poder!


3 comentaris:

  1. La llegenda explica que potser no va ser per això que van ensenyar el puny amb un guant negre cadascun, que per cert aixequen un braç diferent cadascú perquè només tenien un parell de guants, i se'n van quedar un cadascun. Sembla que podria tractar-se d'una protesta per uns disturbis que hi va haver a Mèxic abans dels Jocs Olímpics, no en conec els detalls, però sembla que el poder introduïa infiltrats a les protestes d'estudiants i el que els distingia era que portaven uns guants blancs i algun altre tret que no recordo. Aquests infiltrats anaven armats i van matar força manifestants. En protesta per això aquests atletes van mostrar els seus guants negres ben alçats.

    No sé quina de les dues històries serà certa, però la teva versió és més poètica i el que els ha fet icònics. I si serveixen de símbol per encapçalar aquesta lluita, doncs benvingut sigui.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs tampoc ho tinc molt clar quina va ser la raó real, però vaja, que sent corredors negres, i amb els nivells de racisme que hi havia aleshores als EEUU, amb centenars de soldats afroamericans morint a la guerra del Vietnam, em puc imaginar que contents del tot no ho devien estar aquests atletes...

      Elimina