"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dijous, 24 de setembre del 2020

25 anys del primer 5d9f carregat del segle 20 a les festes de La Mercè.

 


Com qui no vol la cosa, ja han passat 25 anyets d'un dels moments més recordats de la història castellera, quan els Minyons de Terrassa vam portar a la capital del país el primer 5d9f carregat que es veia al segle 20, 112 anys després del darrer fet per la Colla Vella a la diada de Santa Úrsula, a Valls, l'any 1883. Poca broma. Recordo que jo anava de segon lateral per la banda dreta de la plena al folre, i que després de carregar va trigar ben poc a fer llenya. Tanmateix, va ser una llenya indolora i es va celebrar al moment amb rauxa i eufòria. En aquelles èpoques, estrenar un castell era una gesta més gran que avui dia, i tothom s'alegrava molt de carregar un castell per primera vegada. Això ha anat canviant amb el pas dels anys, i ara potser no se celebra amb tanta eufòria un castell carregat encara que sigui el primer de la història. Però és que aleshores hi havia castells que semblaven, o es consideraven, pràcticament impossibles... Quina festa vam fer a Terrassa aquell vespre-nit...!!

6 comentaris:

  1. Si estàs fent pinya sota un castell de 9 t'adones de la proesa dels castellers que l'han aixecat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És ben cert. Viure un castell des de sota és una experiència difícil d'expressar amb paraules.

      Elimina
  2. Home, vols dir que no se celebren tant els castells nous avui en dia? Potser és que fa 25 anys tot estava per fer, el 5d9f era un somni impossible i recuperar-lo devia ser un fet increïble. Avui en dia s'han anat superant molts graos, però jo recordo com a fets insòlits quan les colles han anat assolint castells nous o recuperant-los de temps remots. Suposo, però, que a cada colla li semblen més celebrades les seves gestes.

    ResponElimina
  3. Potser el factor seguretat i la menor valoració que es té dels castells carregats en general provoqui aquesta diferent celebració. I potser ja no es veu tan impossible segons quins castells. El 3d9 net sabiem que es carregaria tard o d'hora perquè s'assaja de forma molt meticulosa a la xarxa. En canvi el 5d9f no el podies assajar d'igual manera.

    ResponElimina
  4. Aquest any em sembla que no hi haurà tant pinya en els castells de la Mercè

    ResponElimina