"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dimarts, 6 de febrer del 2024

Endavant amb la lluita dels pagesos i ramaders!

 


Els pagesos i ramaders catalans han iniciat un seguit de jornades de protesta i lluita contra la situació que pateixen des de fa anys de costos elevats de producció, impostos, burocràcia, preus baixos que els paguen, i tot això sumat a la sequera que pateixen especialment.

Avui s'han produït talls a les principals carreteres i autopistes de Catalunya, i demà tenen previst continuar amb les mobilitzacions i portar la protesta fins a la capital, Barcelona.

Jo, amb la lluita dels pagesos i els ramaders catalans. No en va vinc de família pagesa per part de mare, i sé com de dura és aquesta professió i també com de necessària per al país.


3 comentaris:

  1. Sí que és molt dura i molt mal pagada.

    Bona tarda, Risto.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ens hi va el control i la cura del territori, l'alimentació saludable, la sostenibilitat medioambiental...

      Elimina
  2. Aquí el problema és que seguim sent pocs els que ens fixem en l'origen dels productes i la compra sostenible. I com a sostenible em refereixo no només a com es presenta el producte, si no en pensar a qui comprem i si el preu que ha rebut l'agricultor és just. Requereix més temps i a voltes és més car, però ens hi hem de fixar més. A vegades penso que sóc l'únic gilipolles que deixa de comprar unes cebes o raïm perquè venen de l'altra banda de l'atlàntic; però ho faig, encara que hagi de dedicar més temps a la compra... i no, no els tinc cap mena de mania als agricultors de l'altra banda de l'atlàntic, però aquesta idea del comerç és absurda i insostenible.

    Veig ara a molta gent que es posiciona a favor dels pagesos, però després no són coherents: compren carn i fruita al Mercadona, i el pa o bé al super mateix o a qualsevol d'aquestes cadenes que venen un pa infecte, mentre els forns bons acaben plegant. Som una societat estúpida i sembla que tot ha de ser consum fàcil i ràpid. No ens comprometem en res. Com a consumidors podem fer molta més força que no pas opinant a les xarxes socials.

    I d'altra banda, s'han de fer lleis per protegir-nos del capitalisme salvatge que ho vol controlar tot... però després et venen les lleis europees o el Tribunal Constitucional amb la suposada llibertat de mercat... i la llibertat de mercat estaria bé si no fos la gran mentida que és i que fa que al final no hi hagi veritable competència. Tenim mala peça al teler.

    ResponElimina