"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

divendres, 11 de febrer del 2011

Per què no m'agrada el nou model de campionat de futbol-sala de colles castelleres.



Enguany farà quatre anys que els Minyons no participem en el torneig intercasteller de futbol-sala que es disputa cada any al voltant d’aquestes dates en alguna de les ciutats amb colla castellera. Enguany la colla dels Xics de Granollers seran els organitzadors d’aquest esdeveniment, i novament els Minyons no ens hi hem inscrit. I que a mi em consti, no hi ha hagut pel mig cap mena de pressió per part dels dirigents de la colla...
Haig de reconèixer però, que si bé en els inicis d’aquesta trobada, jo era un entusiasta participant i m’encarregava de mobilitzar a la gent de la colla perquè hi participéssim, en l’actualitat (i no és qüestió d’edat, crec), prefereixo que la meva colla no hi participi. I us explicaré els meus perquès:
La, cada edició més creixent, competitivitat entre colles: està bé que s’organitzi un torneig en clau competitiva, que hi hagi guanyadors i perdedors, però no cal arribar als extrems que estem arribant. Caps de sèrie perquè no es donin encreuaments entre segons quines colles “favorites”; necessitat de contractar arbitres federats per evitar conflictes entre castellers, colles que juguen amb un equip base dels millors jugadors i la resta s’ho miren (alguns animen) des de la banqueta; presència de dones limitada a 1/6 part dels jugadors al camp, tot i que potser s’hagin inscrit tantes dones com homes (o fem un campionat masculí i un altre femení, o si és mixt, complim la proporcionalitat al camp).
La obligatorietat de pagar per jugar: em sembla perfecte que les colles que organitzen aquests campionats vulguin oferir el màxim de comoditats i serveis al castellers participants o presents. I que aquests serveis tinguin un cost pels participants. Ara bé, no trobo lògic que es faci pagar a aquell qui només vol anar a jugar a futbol-sala. El mínim que s’hauria de demanar a les colles organitzadores és que es busquin la vida perquè aquells que només volen jugar a futbol ho puguin fer sense cost algun. Puc entendre que l’organització de la trobada genera moltes despeses per a la colla anfitriona, però quan un “convida” a participar, doncs això mateix, “convida”. Els àpats, festes, i demés, qui ho vulgui que s’ho pagui (encara que la festa, igualment al meu parer, hauria de ser gratuïta. Bé;  i l’allotjament també).
Les picabaralles, insults, xiulades, agressions, etc., entre companys castellers. Potser és cert que el futbol transforma a algunes persones, però jo personalment prefereixo evitar segons quines escenes que he viscut en varis torneigs.
A mi, el que més m’agrada de la trobada és la festa posterior als partits del dissabte. És una gran putada que et facin aixecar a les 9 del matí del diumenge per tornar a jugar. Per decidir si seràs 8è, 10è, 20è o 30è!!! Va home, va! El diumenge s’ha de descansar i passar la ressaca, i com a molt pots celebrar un dinar de fi de festa per acomiadar-te de tothom, i fins l’any vinent.
En fi, que si algun dia la gent de la colla es replanteja el fet de participar en el campionat de futbol-sala intercasteller, espero que sigui en unes altres condicions, i sinó, doncs no m’hi veuran pas jugant. Ara, no descarto que em vegin pel concert o la discoteca, allà on hi hagi la festa i el bon rotllo. Malauradament, aquest any, ni la festa em motiva gaire...

4 comentaris:

  1. Risto, sincerament estic totalment d'acord amb tu i els arguments esmentats! Enguany la meva colla hi torna a anar però jo he decidit fer boicot i no participar-hi!!

    au salut!!!

    ResponElimina
  2. Totalmente de acuerdo Jose Maria!!

    Buenas noches y saludos Cordiales

    Tengo a bien aportar mi humilde opinión a las verdades como puños, que el compañero Risto Rondinaire (RR en adelante) ha tenido la valentía de exponer con luz y claridad.

    la degeneración del mundo castillero es una realidad que está llegando a límites insospechados, mucho niñato pajillero que no se entera de la misa la mitad.

    Como el rey midas pero con matizes, en una cosa tan bonita como la hermandad castellera hay gente que intenta y consigue convertir en mierda todo lo que toca.

    Hasta los torneos de futbol, nuestra segunda religión, no se ha escapado de un puñado de abrazafarolas y lametraserillos hayan convertido una fraternal trobada de amigos, en una exhibición de abdominales, camisetas pretas y gente borde.

    Quiero acompañar este relato con una vivéncia personal que me culpió en uno de estos torneos :

    Yo: amigo nos vemos por la noche en los bares
    amigo: NO! que mañana tenemos semifinales y he de estar en forma!

    Espeluznante, inconcebible y lamentable, esto es la trobada futbolística de hoy en dia.

    Yo para eso me quedo en casa practicando el onanismo.

    Los castells no son esto, que no lo veis por el amor de Dios. Vais a acabar actuando en plaza contra vuestros amigos. Vais acabar las actuaciones sin saludaros, sin tomar una cerveza juntos.

    Ruego tengais a bien el recapacitar, un noble esfuerzo, que siendo la casuística que nos ocupa los castells, bien valdrá la pena.

    Empezemos pues por el futbol y eliminemos de la faz de la patria castellera todo atisbo de competición.

    y para despedirme felicitar al amigo RR por este bloc, este paso adelante en su carrera, un logro más, una medalla, un paso adelante en una trayectoria vital en la que sinceramente no había nada que destacar todavía.

    RR sigue así, estamos contigo

    Tu amigo

    Juan Achopo Wer

    ResponElimina
  3. Juan,

    bastant simpàtic l'escrit, però et recomano que no escriguis sota l'efecte de cap tipus de droga... ;)

    Risto

    ResponElimina
  4. Iep Oriol,

    benvingut al bloc!!

    Si t'animes podem boicotejar plegats el campionat celebrant la calçotada de Minyons del diumenge 27. Hi haurà exhibició de falcons prèvia i segur que no t'hauràs d'aixecar abans de les 10 h. ;)

    Apa fins aviat!

    PS: Per cert, com a Kurtit a l'exili, estàs convidat a jugar a futbol el dissabte 19 de febrer, que fem una trobada a Terrassa amb els Margeners, els Marrecs i la Vella. I si no pots venir a jugar, vine a la festa que hi haurà al local a la nit, amb un grup d'ska d'Osona, anomenat "Ressaka Ska".

    ResponElimina