"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

diumenge, 16 d’octubre del 2011

Enquesta de l'Ara per les eleccions del 20-N.


Avui s'ha fet pública al diari Ara, una enquesta dels possibles resultats de les eleccions del 20 de novembre a Catalunya, i pel que sembla continua la tendència de les darreres eleccions d'un increment clar de convergents i populars a costa de la pèrdua de vots dels socialistes. Aquest retrocés socialista a Catalunya és una conseqüència llògica de la seva dependència dels òrgans de poder de Madrid, i la seva desastrosa gestió de la crisi a nivell estatal.

L'enquesta indica un clar traspàs de vots de socialistes a populars i convergents. El votant socialista més espanyolista passarà a votar al PP, mentres que el votant socialista més catalanista (o no prou espanyolista), passarà a votar a CIU. Algun antic votant socialista podria passar a votar a ICV, però aquests seran els menys, ja que el votant socialista acostuma a votar a "cavall guanyador" i no a partits minoritaris. Fins i tot és possible que algun votant socialista es passi als independentistes, però aquesta possibilitat és bastant excepcional.

Un dels aspectes positius de la devallada socialista i de l'alça de PP i CIU, és la clarificació que se'n desprèn d'un bon grapat de votants que anteriorment quedaven una mica difuminats entre els votants socialistes. Ara, per fi, sabrem quin percentatge d'aquests votants se senten més espanyols que catalans (o simplement espanyols), i quins el contrari. I també quin percentatge de votants socialistes són realment d'esquerres i quins votaven socialista perquè era el partit del Felipe González, i això de les esquerres i les dretes no va amb ells.

Un aspecte que no acaba de fer-se visible, com a mínim del que es desprén de l'enquesta publicada, és l'increment del sentiment independentista que tant ens venen alguns mitjans de comunicació darrerament. Pel que sembla, el vot independentista no ha d'incrementar gens ni mica. Si de cas, decrèixer. Així doncs, no acaba de quadrar el que ens diuen els mitjans i el que voten els electors. Més aviat sembla que el que realment creix, és el sentiment espanyolista a Catalunya, si tenim en compte l'increment espectacular de vots que tindria el PP.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada