"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dimarts, 22 de maig del 2012

Avui Vaga a l'Ensenyament!


Aquest migdia toca defensar l'educació pública al carrer una vegada més, i ja en van sis o set en els darrers quatre o cinc anys. Aniré a Barcelona amb la pancarta casolana que heu vist més amunt, i que és el missatge que m'agradaria que veiessin alguns dels nostres governants, sempre tan predisposats a mantenir aquest sistema dual que beneficia i privilegia a uns pocs i perjudica a una majoria. Ho deixa ben clar el bo de Joan Tardà en aquest discurs, d'escassos cinc minuts de durada, al parlament espanyol, dirigit al ministre d'educació José Ignacio Wert (gràcies Timi per fer-me'l arribar).

Sé que, malauradament, aquesta nova mobilització, amb tota probabilitat, no servirà per tirar enrere les decisions del ministeri ni de la conselleria d'educació, però com deia l'escriptor Manuel de Pedrolo, "cal protestar encara que no serveixi per res". Ja fa uns anys que el sector educatiu venim sofrint agressions una darrera l'altra: retallades de sous, ampliació de ratis d'alumnes per aula, ampliació d'hores lectives dels mestres, destrucció de llocs de treball, reducció de pressupostos, aturada de construccions escolars, reducció de beques, etc., etc.

Crec que valdria la pena que els sindicats convocants de la manifestació d'aquest migdia a Barcelona, que han aconseguit generalitzar la protesta a la resta de l'estat espanyol, exprimissin els cervells per cercar noves estratègies de pressió als que governen i prenen les decisions. No tinc intenció de justificar als mestres que no segueixen aquesta jornada de vaga, però puc entendre a alguns companys que se senten frustrats després d'unes quantes jornades de vaga sense recompensa destacable. Ara bé, crec que l'egoisme, el conformisme i el passotisme són valors cada vegada més estesos en el món educatiu i per extensió en la nostra societat. O a l'inrevés.

 

3 comentaris:

  1. Hola Risto!
    Estic d'acord en que cal defensar a la pública, ara no crec que atacant la concertada s'arregli tot. Crec que és un discurs fàcil i simplon. No totes les púlbiques són bones ni totes les privades-concertada són dolentes.
    Cal sempre generalitzar? Estas segur que a la concertada en concret les mesures ens fan saltar d'alegria?
    Si cal en un altre foro en podem parlar, però suposo que ja saps que el cost de la concertada per a tots els catalans és de 4000 euros per 7000 a la pública, saps que ja tenim 25 hores tant a primària com a secundaria, que ens han retallat igual que als de la pública sense tenir les mateixes condicions laborals, saps que quan no tenim un numero determinat d'alumnes ( 15 a FP ) ens treuen el concert quan es permet que instituts funcionin amb ratios de 10 o 12 alumnes, i podria seguir...no tenim vetalladores, ni podem desdoblar, ni,. ni...

    Ei, tot de bon rotllo però no fem demagogia amb la concertada...i per cert porto als meus fills a la pública ja que penso que cal potenciar-la, però no per determinats ganduls, que tant hi són a la púlbica com a la concertada...

    Fent una birra al local en parlem...quan pugui venir clar... :-)

    BIPO ( david berdala )

    ResponElimina
  2. Ei David! Sabia que la meva pancarta et picaria... jeje. De fet avui a la mani hi ha hagut dues persones participants (i una tercera que s'ho mirava) que han vingut a queixar-se'm perquè se sentien ofesos. En canvi un bon grapat m'ha felicitat o m'ha fet gestos de complicitat... suposo que el fet que el 99% dels allà presents fossim de la públic hi té alguna cosa a veure. Pensava que les darreres decisions polítiques en el món educatiu també afectaven a l'escola concertada-privada, però veient l'escàs index de participació a la vaga d'aquests col·lectius, he de pensar que ja els està bé el que hi ha...

    Potser el fet que la concertada costi 4000 i la pública 7000 a l'Administració és part del problema de la pública. Però qui pot accedir a la concertada o privada? Els pobres no, t'ho asseguro. A mi m'agradaria que no hi hagués diferents sistemes escolars en funció dels diners. Un únic sistema d'educació pública universal i qui no vulgui pobres ni immigrants a la seva escola, que es munti una privada i s'ho pagui tot.

    Estic convençut que no totes les privades-concertades són dolentes ni les públiques bones. Però no és això company. És qüestió d'igualtat social, i mentres hi hagi uns quants que poden pagar per un servei diferencial i elitista i uns altres que no, no hi haurà justícia. Tant de bo, molts mestres de la concertada com tu puguessin treballar en una escola pública de qualitat. A mi personalment, m'agraden els models d'èxit educatiu com el finlandès que és públic i gratuït en totes les seves etapes... I que a més a més inverteixen un percentatge del PIB molt més gran que el que invertim aquí.

    Si volem una societat justa i igualitària, comencem per la base! No permetem guetos elitistes ni guetos de marginalitat com en l'actualitat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estic bastant d'acord en el que dius!
      En una societat justa i igualitària, tothom ha de poder triar. Com és que uns si poden i altres no? Cert que cal evitar els guetos.
      Pagar un servei diferencial i elitista passa en moltes coses al món on vivim,...si un treballador honrat fa la seva feina i li paguem un bon sou, en té la culpa? Cert que a l'educació no hauria de passar, però llavors jo vull les mateixes condicions que a la pública i no les tinc. Ja m'agradaria convertir-me en una pública. Fem privades privades i llavors veurem com el sistema universal que volem no anirà gairé lluny tal com ho tenim...cal canviar coses i molts polítics no volen...avui,tenir una concertada és millor econòmicament, no comporta tantes despeses...contra això cal lliutar...fins que no siguem independents, res de res... :-)

      David Berdala ( BIPO )

      Elimina